Diagnose

Sarkoidose

Sarkoidose er en sjelden sykdom der det oppstår betennelser i ulike organer i kroppen. Lungene er det organet som oftest blir rammet. Hos de fleste går sykdommen over, men for noen kan den vare livet ut.

Sarkoidose er en autoimmun sykdom, der kroppens immunsystem feilaktig reagerer mot friskt vev. Sarkoidose kan ramme mange ulike organer. Lunger og lymfeknuter er ofte påvirket.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser til utredning i spesialisthelsetjenesten. Dersom legen som vurderer henvisningen finner at du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten, vil du få innkalling til time.

Utredning

Sarkoidose påviser vi oftest som følge av funn på røntgenbilder av lungene, med påfølgende bronkoskopi der det vanligvis tas skylleprøver, celleprøver og/eller vevsprøver. Lungefunksjonsprøver og av og til blodprøver kan være med å styrke mistanke om sarkoidose.

Ved sarkoidose i andre organ enn lungene tas det som regel vevsprøve fra det aktuelle organet.Behandling

Behandling av sarkoidose vil avhenge blant annet av dine plager og hvilke organer som er rammet.

Betennelsene som oppstår i lungene ved sarkoidose kan danne arrvev i lungene som ødelegger normalt lungevev. Dette kan føre til permanent nedsettelse av lungefunksjonen. Vi tilbyr regelmessige kontroller for å følge med på utviklingen av sykdommen, slik at vi kan iverksette behandling som forebygger utviklingen når det blir nødvendig.

For de fleste vil kontrollene bestå av blodprøver, pusteprøver og røntgen av lungene. Dersom kontrollene viser at det er nødvendig å starte med behandling, er det i de fleste tilfeller kortisonbehandling i tablettform som er mest aktuelt. 

Oppfølging

Over 90% av de som får sarkoidose blir helt friske, enten ved at sykdommen går over av seg selv eller ved hjelp av behandling.

For noen blir sykdommen kronisk. De fleste med kronisk sarkoidose har lange gode faser med få eller ingen symptomer, men opplever gjentakende episoder livet ut der sykdommen blir mer aktiv igjen. Oppfølgingen fra helsevesenet vil avhenge av dine plager. 


Kontakt

Sykehuset Levanger Lungesykdommer, Sykehuset Levanger

Kontakt Lungesykdommer, Sykehuset Levanger

Oppmøtested

Planlagt innleggelse og dagbehandling: Ankomstregistering i Medisinsk ekspedisjon i fjerde etasje.

Poliklinikk: Ankomstregistrering i fellesekspedisjonen ved hovedinngangen.

Lungepoliklinikken ligger i 1.etasje - en etasje opp fra hovedinngangen.

Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

Sykehuset Levanger

Kirkegata 2

7601 Levanger

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

Diagram


​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
Lørdag: 08:30 - 19:00
Søndag: 12:00 - 19:00

Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

atb.no

vy.no

SAS.no

Norwegian.no

Widerøe.no

Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen for alle. 

Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

Åpningstider

Hverdager: 07:30 - 16:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​