Behandling, Conchotomi

Nesemuslingforminskning med radiobølgeteknikk

Operasjonen går ut på å forminske bein- og bruskdel i nesen (nesemuslingen) ved hjelp av radiobølger. Inngrepet gjøres for å redusere nesetetthet på en eller begge sider som skyldes en stor nesemusling.

Før

Piercing i ansikt/tunge må fjernes før inngrepet. Du kan ha på øredobber.

Under

Operasjonen blir gjort som dagkirurgi og tar cirka 20-30 minutt. Du får lokalbedøvelse. Først med bedøvelse på en bomullsdott i nesen, og deretter med sprøyte i selve nesemuslingen.

Inngrepet gjennomføres ved hjelp av apparat med en nål som sender radiobølgestråler (varme) inn under slimhinnen i nesemuslingen. Det får dermed slimhinnen til å trekke seg sammen eller skrumpe, slik at det blir bedre plass til å puste gjennom nesen.

Selve inngrepet tar bare noen minutter.

De fleste opplever lite ubehag under inngrepet, men enkelte kan få lokale smerter og/eller bløding.

Etter

Du kan reise hjem etter operasjonen.

Eventuell kontroll avtaler du med lege/sykepleier.

Du skal skylle nesen med saltvann og eventuelt spraye med sesamolje i 2-3 uker. I disse ukene kan du oppleve at nesen blir tettere og få trykk, ubehag og blødinger i noen dager. Dette skyldes hevelse i slimhinnen og tendens til skorper i nesen etter inngrepet. Dersom du er usikker på om plagene du har etter operasjonen er innenfor det normale, ta kontakt med oss på ØNH- poliklinikk, eventuelt fastlegen.

Smertestillende

Det er oftest få eller ingen smerter etter denne operasjonen. Hvis du skulle få smerter, kan du bruke vanlige reseptfrie smertestillende (Paracetamol)

Sykemelding

Du trenger i utgangspunktet ikke sykemelding, men bør være hjemme fra arbeid operasjonsdagen, avhengig av type arbeid. Dette kan du diskutere med den som har operert deg.

Kontakt

Øre/nese/hals avdelingen (ØNH), Sykehuset Namsos

Kontakt Øre/nese/hals avdelingen (ØNH), Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Innsjekk på automat ved hovedinngangen, samt meld ankomst i ekspedisjonen til Øre/nese/hals poliklinikk.

Øre/nese/hals poliklinikk har lokaler i tredje etasje i hovedbygningen (F3). Sengeposten er samlokalisert med Ortopedisk avdeling på D3 i hovedbygningen.