Diagnose
HIV
HIV er en kronisk virusinfeksjon som angriper en spesiell type hvite blodlegemer (CD4‐celler). CD4‐cellene infiseres og dør, og dette fører etter hvert til dårligere immunforsvar. Dårligere immunforsvar vil si at kroppen har dårligere forsvar mot ulike sykdommer. Ut i fra det vi vet i dag, kommer den som er smittet med hiv til å bære på viruset resten av livet.
Utredning
For å påvise hiv må du ta en blodprøve. Det kan ta opptil 12 uker etter risikosituasjon før smitten påvises. Det betyr at hvis du har vært i en risikosituasjon må du bruke beskyttelse i 12 uker og teste deg igjen på nytt da.
Dersom du ønsker å ta en hivtest kan du be om det hos fastlegen din. Dersom du ønsker å teste deg mer anonymt, kan du teste deg ved klinikker for kjønnssykdommer.
Oversikt over klinikker og andre testtilbud (helsenorge.no)
Behandling
Det finnes effektiv behandling mot hiv som reduserer risikoen for immunsvikt betydelig. I Norge er all behandling av hiv gratis. Behandlingen helbreder ikke sykdommen, men bremser produksjonen av nye viruspartikler nesten fullstendig slik at viruset nærmest blir borte fra blodet. Det er vanlig å bruke en kombinasjon av tre ulike medisiner, ofte i form av 1-3 piller per dag.
Oppfølging
Vær oppmerksom
Du bør alltid søke lege ved nylig oppståtte hudutslett, hudknuter eller synsforstyrrelser. Det samme gjelder langvarig feber, diare, sår, belegg i svelget, tung pust eller uforklarlig vekttap. Dette er spesielt viktig hvis du ikke står på hivbehandling enda, siden det kan være symptomer på AIDS. Hvis du har CD4 lavere enn 200 må du bruke antibiotikatabletter (Baktrim) for å beskytte deg mot alvorlige bakterieinfeksjoner.