Behandling

HIV behandling

Hiv behandles ved å bruke tabletter som senker virusnivået i kroppen. Målet er å redusere virusnivået ditt så mye som mulig, det vil si til det ikke er påvisbart i blodet (hiv-rna 0). Hiv-behandling er viktig både for å redusere smittsomheten og for å unngå at du selv utvikler immunsvikt og hiv-relaterte sykdommer. Hvis du tar medisinene uregelmessig eller stopper helt, vil viruset komme tilbake i blodet. Du må derfor ta tablettene hver eneste dag livet ut.

Alle hiv-positive i Norge blir tilbudt behandling så fort diagnosen er stilt og vi har fått litt oversikt over deg og livet ditt. 

Målet med hiv-behandlingen er å bremse kroppens produksjon av virus så mye som mulig. Hvis man lykkes med å få virusnivået i blodet ned, noe de aller fleste lykkes med, vil immunforsvaret bli tilnærmet normalt igjen. Faren for hiv-relaterte sykdommer og plager vil da være veldig liten.

Medisiner som brukes til å redusere virusnivået ved en virusinfeksjon, kalles antiviral medisiner. Disse medisinene helbreder ikke virussykdommen, men bremser utviklingen av den. For å redusere virusnivået ved en hiv-infeksjon, brukes en kombinasjon av flere ulike antivirale medisiner.

Før

Hiv - behandling krever ingen spesiell forberedelse utover at du må innstille deg mentalt på å ta medisiner regelmessig livet ut. Regelmessig bruk er viktig for å unngå at viruset blir motstandsdyktig eller resistente mot medisinen.

Under

Moderne hiv-behandling er basert på en kombinasjon av minst tre medisiner – såkalt kombinasjonsbehandling. Medisinene tar du hjemme. Behandlingen varer livet ut. De fleste greier seg i dag med 1-3 tablett(er) 1 gang daglig, med eller uten mat. Dette er kombinasjonstabletter som inneholder flere virkestoffer i en og samme tablett. Ved kombinasjonsbehandling benyttes medisiner fra minst to grupper av hivmedisiner (oftest 1 eller 2 NRTI + en integrasehemmer).

Gjør det vondt ?

Selve behandlingen gjør ikke vondt, men du kan oppleve bivirkninger.

Bivirkninger

I likhet med alle andre medisiner kan hiv-medisiner gi bivirkninger, men bivirkningene er som regel få og milde. De vanligste bivirkningene er trøtthet, svimmelhet, kvalme, oppkast, diaré, søvnproblemer og hodepine. Disse bivirkningene avtar eller forsvinner som regel etter få uker. Enkelte hiv-medisiner kan gi bivirkninger som oppstår først etter lengre tids behandling. Hvis bivirkningene blir for vanskelig å håndtere, kan du i de fleste tilfeller bytte ut ett eller flere av medisinene i kombinasjonsbehandlingen. Snakk med legen eller sykepleieren din hvis du opplever bivirkninger.

Du skal aldri avbryte hiv-behandlingen på egen hånd uten å konferere med behandlende lege.

Hvor lenge varer behandlingen?

Det er gjort store fremskritt i behandling av hiv, men selv livslang behandling kurerer ikke infeksjonen. Personer som lever med hiv må gå regelmessig til kontroll for å sjekke at behandlingen virker, at den ikke forårsaker bivirkninger og for å få resept.


 

Etter

Hiv-behandlingen varer livet ut. Det er viktig å følge behandlingsopplegget nøye for å opprettholde et best mulig nivå av medisinen i kroppen, samtidig som det reduserer risikoen for resistensutvikling. Hvis det blir for liten mengde medisin i kroppen, vil ikke lenger behandlingen hindre viruset i å formere seg. Det kan føre til resistens, noe som innebærer at medisinene ikke lenger gir samme effekt.

Hvis du tar medisinene hver dag, er risikoen veldig liten for at viruset skal bli resistent.

Kontroll - oppfølging

Du må komme til kontroll ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk jevnlig i årene som kommer. I begynnelsen er det mange blodprøver, målinger og registreringer. Du trenger også en del informasjon og - ikke minst - muligheter til å stille spørsmål. Det første halve året blir det derfor hyppige kontroller, både hos lege og sykepleier. Etter oppstart av hiv-behandling er det ofte kontroll hos sykepleier etter 4 uker og til legen etter 6 uker. Hvis alt går på skinner, og du ikke har flere tilleggsproblemer, holder det ofte med kontroll 1-2 ganger per år. En av disse kan ofte være hos en sykepleier.

De viktigste blodprøvene er måling av virusnivået (=hiv-RNA) og antall CD4-celler. Virusnivået angir mengden hiv-virus i blodet. Målet med behandlingen er å komme ned til et ikke-målbart virusnivå (hivrna 0). Det betyr ikke at viruset er borte, men at virusnivået i blodet er så lavt at testen ikke kan påvise det. Antall CD4-celler viser hvor godt immunforsvaret fungerer. Når CD4 nivået er over 500 er det innenfor normalområdet. Det tas også en del andre klinisk kjemiske blodprøver årlig som lever/ nyreprøver, kolesterol osv.

Vi sender deg innkalling til time for rutineprøver to uker før kontroll. Du får en sms-påminnelse fire dager før lege/sykepleier-konsultasjonen, men dessverre får du ikke påminnelse før blodprøven. Det er likevel viktig at du kommer på riktig dag. På torsdager lager vi klar blodprøverekvisisjoner for hele kommende uke. Hvis legen har sagt du skal ta noen tilleggsprøver, eller du er med i et forskningsprosjekt, hekter vi dette på da. Hvis du kommet uten avtale blir det derfor veldig besværlig for oss å finne ut hvilke prøver du skal ta. Vi ber deg derfor om selv å legge inn en påminnelse på din egen mobil om timen du har for blodprøver.

Hva gjør jeg dersom jeg har glemt å ta medisinene mine en dag?
Det varierer litt med hvilke medisiner du bruker og står oftest detaljert i Spør om detaljer på apoteket når du henter ut medisinen.

Hva gjør jeg når jeg trenger ny resept?
Du må alltid sørge for at legen sender e-resept til apoteket når du er på legekontroll. Som oftest får du resept for 1 år. Apoteket gir deg som oftest beskjed om at resepten må fornyes når du henter ut de siste 3 pakkene.

Må jeg bestille time for å ta blodprøver?
Ja, det må du. Siden det er omkring 1700 hivpasienter som går til kontroller hos oss, må vi ha et system på dette. Det betyr at hvis du kommer for å ta rutineprøver uten avtale eller rekvisisjon får du antagelig ikke tatt det den dagen.

Vær oppmerksom

Hvis du tar medisinene uregelmessig eller stopper helt, vil viruset komme tilbake i blodet. Du må derfor ta tablettene hver eneste dag livet ut.  

Forholdsregler

De fleste med hiv-infeksjon står på behandling, har et normal immunforsvar og behøver derfor ikke å ta spesielle hensyn i hverdagen. For å være best mulig beskyttet mot infeksjoner er det lurt å ta i mot vaksiner du får tilbud om.

Når du er i utlandet er god håndhygiene og beskyttelse mot myggstikk spesielt viktig. Det er også viktig at du ivaretar din egen seksuelle helse på en god måte. Lær deg detaljer om hvordan syfilis, chlamydia og gonore smitter, og hvordan du kan beskytte deg mot å få det. Du bør også kjenne til hvilke symptomer disse sykdommene kan gi. Oppsøk lege så fort du får sår eller plager som kan være tegn på kjønnssykdom. Da blir det ofte tatt en pinneprøve fra hals, anus og evt vagina, i tillegg til en urinprøve. Du kan også ha syfilis, chlamydia eller gonore uten å merke noe selv. Hvis du har et aktivt seksualliv med flere partnere bør du derfor teste deg jevnlig (hver 3.-6. mnd), selv om du ikke har plager. Vi sjekker rutinemessig alle for syfilis og hepatitt B og C en gang i året.

Hvis du ennå ikke står på hivbehandling er det spesielt viktig at du søker lege ved nylig oppståtte hudutslett, hudknuter eller synsforstyrrelser. Det samme gjelder langvarig feber, diare, sår, belegg i svelget, tung pust eller uforklarlig vekttap. Hvis dette viser seg å være AIDS er det helt avgjørende at du kommer raskt i gang med behandling.

Kontakt

  • Kontakt Infeksjonsmedisin, Sykehuset Levanger

    Oppmøtested

    Planlagt innleggelse og dagbehandling: Ankomstregistering i Medisinsk ekspedisjon i fjerde etasje.
    Poliklinikk: Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen.

    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    ​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

    Diagram


    ​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
    Lørdag: 08:30 - 19:00
    Søndag: 12:00 - 19:00

    Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

    atb.no

    vy.no

    SAS.no

    Norwegian.no

    Widerøe.no

    Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen for alle. 

    Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

    Åpningstider

    Hverdager: 07:30 - 16:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


  • Kontakt Klinikk for medisin og nevrologi, Sykehuset Namsos

    Oppmøtested

    Ankomstregistrering i resepsjonen rett innenfor hovedinngangen.

    En bygning med et helikopter foran seg

    Sykehuset Namsos

    Havikvegen 8

    7803 Namsos

    Transport

     

    Diagram

     

     

    Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

    Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

    Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

    Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

    ​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
    Lørdag: 09:00 - 17:00
    Søndag: 13:00 - 19:00


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    ​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen alle.

    Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

    Åpningstider

    Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
    Fredag: 07:30 - 15:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​