Elektroencefalografi

EEG registrering i 24 timer, Sykehuset Levanger

Dette er en undersøkelse av den elektriske aktiviteten i hjernen. Med EEG-apparatet registrerer vi den elektriske aktiviteten ved å feste små, runde elektroder til hodebunnen med en fast og seig salve (elektrodepasta). Fra elektrodene går det ledninger til måleutstyret. Målingene (registreringene) ser vi på dataskjermen som EEG-kurver.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?

En EEG-undersøkelse er en enkel og ufarlig måte å måle hjernens funksjon på. Ved forskjellige sykdommer i hjernen blir den normale hjernerytmen forstyrret, og dette kan vi lese av på EEG-kurven. Forandringene kan som regel ikke si noe om hva slags sykdom det er, bare at hjernens normale aktivitet er forstyrret. Enkelte ganger kan vi si hvor i hjernen sykdommen sitter. 

EEG-måling er særlig nyttig for å kunne stille diagnosen epilepsi, men også ved en del andre funksjonsforstyrrelser i hjernen. Når vi registrerer EEG i 24 timer er det større sjanse for å fange opp funksjonsforstyrrelser.

Før

Hvordan kan jeg forberede meg
  • Det er lurt å ha på skjorte og/eller jakke med knapping/glidelåsåpning foran. Det blir nemlig vanskelig å trekke klær over hodet når utstyret er koblet til.
  • Du skal spise og sove mest mulig som normalt både før og i det døgnet EEG blir registrert. 
  • Ta eventuelle faste medisiner som vanlig.
  • Det er viktig å møte opp med nyvasket hår, uten hårspray, gele eller krem i. Det er for at elektrodene skal få god kontakt med hodebunnen. Du kan få hjelp til å vaske håret etter undersøkelsen. 


Gjør det vondt?

EEG-undersøkelse gjør ikke vondt. Du trenger ikke bedøvelse. 


Under

Elektroder blir festet med krem og klistrelapper til hodebunnen din. 
En hette/bandasjestrømpe ytterst hjelper til med å holde elektrodene på plass i 24 timer. 
Elektrodene kobles til en liten opptaker som kan bæres i et belte rundt livet eller i en sekk på ryggen.
Undersøkelsen krever at man klarer å sitte noenlunde i ro i ca. 20- 30 minutter mens elektrodene festes. Så lenge man sitter i ro kan man holde på med andre ting som å lese eller høre på musikk, mens utstyret kobles på.

Elektrodene kan løsne. Det er derfor fint om du tar hensyn til dette ved å forsøke å unngå kraftige bevegelser som hopping og dansing og å dra i hetta eller klø deg i hodet. Du kan ellers leve som vanlig under undersøkelsen. 

Du avtaler å møte på poliklinikken igjen neste dag for å koble fra utstyret.  Tidspunkt avtales den dagen du får elektrodene tilkoblet. 

Når det gjelder små barn

Det er avgjørende for undersøkelsen at barnet ligger helt i ro idet elektrodene skal festes på. Det er derfor fint om voksne følger og er med de minste barna. Ta gjerne med noe som kan hjelpe til å holde barnet rolig: for eksempel en flaske med drikke, en smokk, leker, bøker, video/dvd eller lignende.

Etter

Rester av elektrodekremen blir sittende i håret når utstyret er koblet fra, så du vil ha behov for å vaske håret etter undersøkelsen. 

Resultatet blir sendt til legen som henviste deg til undersøkelsen.

Vær oppmerksom

Undersøkelsen medfører ingen spesielle ubehag eller bivirkninger i ettertid. Noen svært få reagerer på salven (elektrodepastaen) vi bruker på elektrodene. Det krever som regel ingen behandling. Er du i tvil, kan du spørre legen.


Kontakt

Sykehuset Levanger Nevrologi, Sykehuset Levanger

Kontakt Nevrologi, Sykehuset Levanger

Oppmøtested

Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen. 
Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

Sykehuset Levanger

Kirkegata 2

7601 Levanger

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

Diagram


​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
Lørdag: 08:30 - 19:00
Søndag: 12:00 - 19:00

Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

atb.no

vy.no

SAS.no

Norwegian.no

Widerøe.no

Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen for alle. 

Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

Åpningstider

Hverdager: 07:30 - 16:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​