Behandling, Tappe væske fra lungene
Pleuratapping - tappe væske fra lunger
Lungene ligger i hver sin pose i brysthulen. Disse lungeposene kalles pleura. Noen pasienter kan få væske i pleura og det kan da være behov for å tappe væsken. Det gjøres enten for å kartlegge årsaken til væskedannelsen (diagnostisk tapping) eller for å lindre plagene som væsken gir (terapeutisk tapping).
Før
Du må ta blodprøver før tappingen. Dersom du står på blodtynnende medisin vurderer henvisande lege om du skal stoppe med disse midlertidig.
Forberedelser på sykehuset
Vanligvis tar vi røntgenbilde av lungene før behandlingen.
Under
Mens du ligger eller sitter i den stillingen som føles best, utfører legen en ultralydundersøkelse for å se hvor mye væske det er og hvor det er best tilgang til væsken. Vi merker innstikkstedet på huden din, og vasker området rundt. Legen setter lokalbedøvelse i huden og i hele stikkanalen helt inn til pleurahulen.
Nålen må føres inn mellom to ribbein. Når bedøvelsen er satt, stikker legen en tynn plastslange inn i pleurahulen. Slangen koples til en sugesprøyte og en pose, slik at væsken enten kan suges opp aktivt med sprøyten, eller bare renne ned i posen. Når all væsken er tømt, blir slangen trukket ut og stikkåpningen plastret. Noen ganger blir slangen liggende over lengre tid, avhengig av behov.
Hvor lenge varer inngrepet?
Varigheten av inngrepet er avhengig av hvor mye væske som skal tappes ut, og om den blir sugd ut aktivt eller bare renner ned i posen. Hele prosedyren tar ofte rundt 30 minutter.
Gjør det vondt?
Lokalbedøvelse blir gitt med en sprøyte. Når bedøvelsen er satt, er det vanligvis ikke vondt å få satt inn slangen i pleurahulen. På slutten av tappingen føler noen pasienter et sug i brystet, mens andre begynner å hoste eller opplever at de ikke får puste ordentlig. Hvis dette skjer, stopper vi tappingen, selv om det skulle være noe igjen. Plagene gir seg som oftest raskt. Mange pasienter føler det er godt å bli tappet.
Etter
Resultatet av tappingen merker du som regel med en gang ved at det blir lettere å puste, men av og til tar det litt tid før pusten kjennes bedre. Du kan spise og drikke rett etter inngrepet.
Oppfølging
Noen ganger tar vi prøver av væsken for å finne ut hva slags væske det er. Prøvene sendes til laboratoriet og patologen. Svaret blir sendt til avdelingen (hvis du er innlagt) eller til henvisende lege etter to til tre dager.