Overarmsbrudd – behandling med operasjon

En del brudd egner seg ikke for ortosebehandling. Da er operativ behandling nødvendig. Det er stillingen i bruddet, kontakten mellom bruddendene, hvor mange biter som foreligger og eventuelt ledsagende skader som avgjør om bruddet egner seg best for operasjon eller ikke.

Operasjon av brudd i overarmen kan gjøres på flere måter, hvilken type operasjon som velges er avhengig av bruddets utseende og den skadedes situasjon. I denne teksten omtales operasjon med nagle og operasjon med plate og skruer.

Før

Bruddet stabiliseres midlertidig med en gipslaske eller ortose. Du får vanligvis og en fatle å hvile armen i. Dette vil ha en smertelindrende effekt.

Operasjonen vil som regel bli utført i løpet av noen dager. I ventetiden blir armen, hånd og fingre vanligvis hoven. Det kan hjelpe å knyte og strekke i fingre hyppig for å motvirke hevelsen.

Du kan spise og drikke som vanlig frem til midnatt. Etter midnatt skal du ikke spise mer, men du kan røyke, snuse og drikke vann, saft, juice, brus, te og svart kaffe frem til1 time før oppmøtetidspunktet ditt.

Under

Operasjon med plate og skruer

Det blir laget et langsgående snitt i huden på overarmen for å komme inn til det knekte overarmsbeinet. Beinet legges på plass i riktig posisjon og posisjonen sikres ved at en metallplate skrus fast med skruer. Deretter sys huden igjen og operasjonssåret dekkes med bandasje. Etter operasjonen blir det lagt på en fatle for smertelindring.

røntgenbilde pasient med plate.foto

En pasient er operert for brudd i overarmen og her er det brukt plate.

Operasjon med nagle

Ved denne type operasjon lages et snitt i huden helt på toppen av skulderen. Gjennom dette snittet kommer man til overarmsbeinet ovenfra og en nagle kan føres ned inne i margkanalen. For å få naglen ned må bruddet settes på plass. Naglen holder bruddet i riktig posisjon. Naglen festes med skruer i skulder-nivå og i nedre del av overarmen, det vil derfor bli laget flere små snitt i huden. Etter operasjonen legges det på en fatle for smertelindring.

rngtbilde nagle_foto

En pasient er operert for brudd i overarmen og her er det brukt nagle.

Hvor lang tid tar normalt behandlingen?

Selve operasjonen tar omtrent én til to timer men det kan variere. Bruddet er som regel grodd etter 12 uker. Opptreningstiden vil variere med bruddets kompleksitet.

Etter

Vi skifter på såret før du reiser hjem og sjekker at det ikke er tegn til infekjson. i såret. Deretter skifter du selv på såret om bandasjen skulle bli skitten eller våt, begynner å løsne eller om det siver sårvæske i den. En tørr bandasje kan ligge på i 5 dager. Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift.

Ingen kirurgiske inngrep er uten risiko. Det kan oppstå infeksjon i operasjonssåret, skade av nerve slik at du mister evnen til å strekke ut håndleddet og det er også fare for manglende tilheling av bruddet på tross av operasjonen.

Sting som såret er sydd med fjernes vanligvis 2–3 uker etter operasjonen. Disse kan du fjerne hos fastlegen din om ikke annet er avtalt. Du vil bli innkalt til undersøkelse og røntgenkontroll i ortopedisk poliklinikk etter cirka 6 uker og 12 uker.

Informasjon fra fysioterapeut

Denne informasjonen er tilpasset deg med brudd i overarmen (humerusskaftfraktur), som er operert. Informasjonen gjelder uavhengig av om du er operert med margnagle, eller med plate og skruer. Informasjonen er basert på at armen din er vurdert som øvelsesstabil, men ikke belastningsstabil.

 

Hvil armen i fatle (collar’n cuff) dag og natt 1–2 uker. Hensikten med fatlen er å lindre smerte. Du kan med fordel hvile hånden i jakkelommen i stedet for å bruke fatle. Slutt med fatlen så snart du klarer å gå med armen fritt pendlende, og senest etter 2 uker. 

Ikke støtt deg på armen eller løft tungt. Bruddet er ikke belastningsstabilt, og restriksjonen gjelder vanligvis de første 6 ukene etter operasjonsdatoen. Etter 6 uker tillates du vanligvis å gjenoppta alle tidligere aktiviteter, men du må trappe opp gradvis.

I starten er det vanlig å hovne opp i underarmen og fingrene.

  • Knytt hånden og sprik med fingrene mange ganger! På den måten pumper du hevelsen ut av armen. Aktiv fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å redusere hevelsen. 
  • Legg deg på ryggen med underarmen hvilende på en stor pute over magen. På den måten siver væsken ut av armen med hjelp av tyngdekraften. 

Løsne fatlen 2–3 ganger daglig for å gjøre dette. Slutt uansett helt med fatlen etter senest 2 uker.

Bruk hånden fritt til daglige aktiviteter. Bruk hånden til å kle deg, vaske deg, lage mat og gjøre lett arbeide så langt du klarer.

Beveg normalt i fingre, håndledd, underarm, albue, skulderblad og nakke. Hvis du føler deg stiv eller anspent, prøver du dette: Løft opp skulderbladene, trekk dem bak og slipp avspent ned. Gjenta så mange ganger du vil.

  • Sitt foroverbøyd og la armen henge. La hånden gli ned langs leggen, ned mot gulvet.
  • Sitt sideveis og la armen henge. Bøy ryggen sideveis, så armen henger med en avstand fra kroppen.
  • Stå foroverbøyd med støtte til en stolrygg, og la armen henge. Du kan bruke bena eller ryggen til å gi armen litt fart, så den pendler avspent. Pendle fram/tilbake, sideveis og i sirkler begge veier.
  • Sitt sidelengs ved et spisebord og la underarmen hvile på bordet. Skyv armen inn på bordet, sideveis ut fra kroppen din, så langt det går. Prøv å oppnå størst mulig åpning i armhulen. Du må legge overkroppen sidelengs innover bordet for å klare å skyve armen lengst mulig.
  • Sitt sidelengs ved et spisebord og la underarmen hvile på bordet. Skyv armen framover langs bordkanten, framlengs bort fra kroppen din, så langt det går. Du må legge overkroppen framover for å klare å skyve armen lengst mulig. Du kan støtte den friske hånden i fanget hvis du vil.

  • Ligg på ryggen. Legg den opererte armen opp over hodet så langt det går. Gi den opererte armen hjelp for å komme lengst mulig; støtt med den friske armen, eller hold en stokk med begge hendene for å hjelpe.
  • Ligg på ryggen. Legg den opererte armen ut til siden så langt det går. Gi den opererte armen hjelp for å komme lengst mulig: Hold en stokk med begge hendene, så den friske armen kan skyve den opererte ut til siden.
  • Ligg på ryggen. Fold hendene bak nakken. Med hendene i nakken vil kanskje albuen på operert side peke rett opp. Forsøk å beveg albuene ut til siden så langt det går.

  • Krabb med fingrene opp en vegg. Gi den opererte armen hjelp for å komme høyest mulig; støtt med den friske armen, trekk med et tau eller lignende.

NB: Det er mye mer krevende å løfte armen oppover, mot tyngdekraften, enn å bevege den slik du har gjort i de tidligere øvelsene. Når du starter å øve opp mot tyngdekraften bør du av og til se deg selv i et speil. Hipser du opp skulderbladet for å få armen høyest mulig? Da har du krevd mer av armen enn den har forutsetninger for å klare. Gi armen mer understøttelse; hjelp med frisk arm, tau eller slynge. Ellers øver du inn en uvane som er vanskelig å bli kvitt senere.

Du må selv kontakte en fysioterapeut i nærheten av der du bor. Første time kan gjerne være 1–2 uker etter operasjonsdatoen. Fysioterapeuten vil gi deg individuelt tilpassede øvelser. God bedring!

Vær oppmerksom

Rødhet. Økende smerte og/eller hevelse. Puss, gul eller grønn væske fra såret. Feber. Sykdomsfølelse.

Dette kan være tegn på infeksjon og du bør ta snarlig kontakt med oss.

Kontakt

Sykehuset Namsos Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Kontakt Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Ortopedisk avdeling har sengepost i tredje etasje (D3). Poliklinikk ligger i første etasje.

En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

 

Diagram

 

 

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 19:00


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​