Behandling, Informasjon til foreldre/foresatte

Narkose hos barn

Narkose er en bedøvelse som virker i hele kroppen. Pasienten blir smertefri, sover og kroppen blir helt slapp. For at barnet ditt skal kunne få narkose, må det møte fastende på sykehuset. Ved å forberede barnet på hva som skal skje på sykehuset, og ved at vi voksne er bevisste på hvordan vi opptrer ovenfor barnet, kan vi bidra til at det opplever trygghet og mestring under sykehusoppholdet.

En voksen som barnet er trygg på må være sammen med barnet under sykehusoppholdet. Det kan være mor, far eller annen pårørende.

Utsettelse av operasjon?

Dersom barnet ditt får symptomer på forkjølelse (smerte, hoste, feber) eller annen infeksjonssykdom, ber vi deg ringe oss for å avklare om operasjonen skal utsettes. Dette gjelder selv ved svært beskjedne symptomer.

Før

Forberedelser i god tid før operasjonsdagen

Barn som er godt forberedt til et kirurgisk inngrep, blir mindre engstelige og stresset. Ved bruk av alderstilpasset informasjon kan barnet ditt oppleve trygghet og mestring under sykehusoppholdet.

Forklar enkelt og rolig. Bruk gjerne film og/eller bildebok nedenfor. Barn under 6 år kan, hvis mulig, gjerne informeres to til tre dager før sykehusbesøket, mens barn over seks år kan informeres en til to uker før.

Tegnefilm: Peter på sykehus

 

Film: Da Mats var på sykehus

Denne filmen finnes også på engelsk, somali og fransk på nettsiden til Sykehuset Telemark

 

 

Bildebok

Bildebok: Elias på sykehus

 

Elias og mamma står ved inngangsdøren. Foto.
Elias og mamma er på sykehuset. Elias skal operere vekk mandlene sine i dag.

Elias og mamma står ved ekspedisjonen. Bak disken smiler en dame til dem. Foto.
I ekspedisjonen sier de hvem de er, og blir vist inn til et venterom.

Elias leker på venterommet med et plastfly. Foto.
På venterommet er det mange leker som Elias kan leke med, mens han venter på å få snakke med en sykepleier eller en lege.

Elias veier seg på en vekt, ved hjelp av en sykepleier. Foto.

Først kommer en sykepleier. Hun tar Elias og mamma med inn på et undersøkelsesrom. Der forteller hun mamma og Elias litt om hva som skal skje i dag.

Elias må veie seg. Det er viktig å vite hvor mye han veier, for vekten bestemmer hvor mye medisiner han skal få under operasjonen.

Sykepleier holder febertermometer i øret til Elias. Foto.

Etterpå sjekker hun om Elias har feber med et øretermometer. Elias er helt frisk for tiden og har ikke feber.

Elias har Emla krem på oversiden av hånden. Over kremen er det et gjennomsiktig plaster. Foto.

De som ikke har tatt på bedøvelseskrem på hånden hjemme, får det på nå. Kremen skal helst ligge på en time før den virker godt.

Bedøvelseskremen kalles også tryllekrem. Kremen gjør at man ikke kjenner så mye når sykepleieren skal legge et tynt plastikkrør inn i en blodåre på hånden.

Elias sitter i undersøkelsesstolen. Han gaper og rekker ut tungen, slik at legen kan legge trepinnen på tungen hans. Foto.
Ikke lenge etterpå kommer legen som skal operere Elias. Han snakker med mor og Elias inne på undersøkelsesrommet. Han forteller om operasjonen. Siden Elias skal operere i halsen, ønsker legen å se på mandlene hans. Han har hodelykt for å se bedre - og bruker en liten trepinne som han forsiktig trykker ned tungen til Elias med. Dette gjør han for å kunne se godt bak i halsen. Legen er flink, og undersøkelsen tar ikke lang tid.

Elias holder genseren sin oppe, mens legen legger stetoskopet på Elias sitt bryst. Foto.
Legen vil også lytte på hjertet og lungene til Elias med et stetoskop. Det kjennes litt kaldt ut mot den varme huden.

Elias ligger i sykehussengen. Han har sykehustøy på. Foto.
Nå er Elias klar for operasjon. Han får på seg sykehusklær og en seng å  hvile i. Det blir litt venting før det er hans tur. Han er ganske spent - og gruer seg litt. Ikke alle barn trenger sykehustøy. Det kommer an på hvilken operasjon de skal på.

Elias ser på at sykepleieren legger veneflon i hånda hans. Elias  holder mamma i den andre hånden. Foto.

Så blir Elias trillet bort til operasjonsavdelingen. Mamma er med. Der treffer de en anestesisykepleier. Hun forteller litt om narkosen. De fjerner også bedøvelseskremen. Sykepleieren legger inn en veneflon i blodåren på hånden. Siden Elias har hatt bedøvelseskrem på, kjenner han nesten ingen ting.

Narkose er en dyp søvn som varer under hele operasjonen. Du kjenner ingenting vondt, og vekkes fra søvnen etter at operasjonen er ferdig.

En veneflon er et tynt plastikkrør som legges inn i en blodåre. Den brukes til å gi medisiner.

Elias er på operasjonsstuen. Han holder en maske over munn og nese. En lege hjelper til. Foto.
Deretter får Elias komme inn på operasjonsstuen. Det er et stort rom med mye utstyr og store lamper i taket. Elias hilser på anestesilegen, som viser ham hvordan han skal puste oksygen gjennom en maske.
 Oksygen er ekstra god luft du puster inn før du skal ha narkose.

Elias ligger på operasjonsbenken. Sykepleieren sprøyter sovemedisin i veneflonen på hånden. Foto.

Elias puster oksygen i masken, mens sykepleieren gir han sovemedisin i røret han har fått i hånden. Elias sovner nesten med en gang. Nå skal han sove helt til operasjonen er ferdig.

Av og til har du ikke fått lagt inn et lite plastrør i hånden. Da kan du puste "soveluft" på masken. Da må masken holdes tett inntil ansiktet helt til du sovner. "Soveluften" kan lukte litt rart. 

Elias ligger i sengen på oppvåkningsavdelingen. En sykepleier står ved siden av sengen. Foto.
Etter operasjonen blir Elias kjørt inn på en oppvåkningsavdeling. En sykepleier passer på ham til han er helt våken. Han får ekstra oksygen fra en oksygenslange, som er festet til en vanlig plastikkopp.

Elias sitter i sykehussenga. Han holder en is i den ene hånden og velger premie med den andre hånden. Foto.
Når Elias er helt våken, får han is og premie av sykepleierne på oppvåkningsavdelingen. Han er glad for at operasjonen er over. Om en liten stund skal han bort på dagkirurgisk avdeling og vente der til han er klar til å reise hjem igjen.

Forfatter: Tove G. Helland, anestesisykepleier ved Stavanger universitetssjukehus
Fotograf: Svein G. Lunde, fotograf ved Stavanger universitetssjukehus

 

Før operasjonsdagen må du kjøpe følgende på apoteket:

  • Emla krem
    Vi anbefaler Emla krem framfor Emla plaster. 
  • Smertestillende medikament.
    Vi anbefaler å kjøpe ett medikament med virkestoffet paracetamol og ett medikament med virkestoffet ibuprofen, f.eks paracet og ibux.

Emla krem trenger du om morgenen før dere reiser til sykehuset. Smertestillende kan det bli behov for når dere kommer hjem fra sykehuset. 

Dersom barnet ditt bruker blodfortynnende medisiner eller har diabetes, ønsker vi at du tar kontakt med oss i forkant av operasjonen. Dette for å avklare bruk av faste medisiner på operasjonsdagen. Ring sentralbordet, forklar at du trenger å avklare medisinering i forkant av operasjonen og be om å få snakke med vakthavende anestesilege. Telefonnummer finner du lenger ned på siden.

 

Forberedelser hjemme på operasjonsdagen

Dersom magesekken ikke er tom, kan det komme mageinnhold opp i halsen og ned i lungene under operasjonen. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner. Dersom barnet ikke er fastende, kan operasjonen bli utsatt.

Å faste betyr i praksis i de aller fleste tilfeller at barnet ikke kan spise frokost den dagen det skal opereres. Det skal heller ikke ha drops eller melk/morsmelkerstatning. Barnet bør imidlertid ha fri tilgang på klare væsker som vann, saft og juice uten fruktkjøtt fram til én time før operasjonen.

Hvor mange timer før operasjonen må barnet faste?

Fast føde og kumelk: 6 timer
Morsmelkerstatning: 4 timer
Morsmelk og beriket morsmelk: 3 timer
Klare væsker: 1 time

Dersom barnet ditt har diabetes eller bruker blodfortynnende medisiner, skal faste medisiner kun inntas i henhold til avtale med anestesilege. Alle andre faste medisiner skal inntas som vanlig. 

Det er viktig at barnet møter nydusjet/badet og i rene klær. Klærne bør være lett å ta av - unngå heldress og strømpebukse.

Eventuelle kontaktlinser, smykker, ringer, øredobber og/eller neglelakk må fjernes.

Emla krem er et lokalbedøvende legemiddel som gjør at huden blir midlertidig følelsesløs. Dette egner seg godt som smertelindring i forbindelse med innsetting av venekanyle. Legemiddelet må virke i en times tid for å oppnå best effekt, og skal derfor settes på hjemme like før avreise til sykehuset. 

Det er viktig at du ikke lover barnet at stikket er helt smertefritt, for det er ikke alltid tilfelle.

Sett kremen/plasteret på oversiden av barnets hånd og innsiden av albuen, helst på synlige blodårer. 

Ta med barnets faste medisiner.

Det kan bli mye ventetid på sykehuset. Da er det greit å ha med noe som barnet liker å holde på med, eksempelvis bøker/lydbøker, aktivitetsbøker og nettbrett. Involver gjerne barnet i å pakke det de ønsker å ha med. 

Trygghetsskapende ting som smokk, kosebamser eller kosekluter er også fint å ta med.




Under

Ved at vi voksne er bevisste på hvordan vi opptrer ovenfor barnet, bidrar vi til at barnet kan oppleve trygghet og mestring under sykehusoppholdet. Her er noen punkter det er viktig at du som skal følge barnet på sykehuset er bevisst på.

Det er viktig at du virker rolig og trygg, og prøver å skjule din egen usikkerhet. Din ro/usikkerhet smitter over på barnet. Vær bevisst eget kroppsspråk.

Dersom barnet ditt begynner å gråte, kan du bekrefte for barnet at det er helt ok at det gråter. Unngå overdreven trøst, da det vil bekrefte for barnet at situasjonen virkelig er noe å frykte. Unngå også å kritisere, unnskylde eller forhandle ved eksempelvis å si "Oppfør deg!", "Nå er de snart ferdige!" eller "Jeg kjøper en gave til deg hvis du sitter stille".

Pass på at du ikke lyver om ubehagelige prosedyrer. Dersom barnet ditt spør om det vil gjøre vondt, svarer du at det kan være ubehagelig eller litt vondt, men at vi vil gjøre alt vi kan for at det skal bli så lite vondt som mulig. Dette er viktig for at barnet skal kunne fortsette å stole på oss. 

Barn hører ofte ikke ordet "ikke" når de blir redde/stresset. Bruk positive utsagn. Si heller 

  • "Du klarer dette" enn "Ikke vær redd". 
  • "Dette går bra" enn "Det er ikke farlig".

Medbestemmelse fra barnet bidrar til å gi det en følelse av kontroll, bli sett, hørt og tatt på alvor. Når vi gir barnet mulighet til medbestemmelse, er det viktig at vi gir det reelle alternativer. 

Istedenfor å si "Kan legen få lytte på hjertet ditt?", kan du eksempelvis si "Nå skal legen lytte på hjertet ditt. Vil du sitte i fanget mitt eller ligge på benken?"  

Hadde du sagt "Kan legen få lytte på hjertet ditt?" og barnet hadde svart "NEI", ville barnet mistet tillit når vi likevel hadde gjort det.

Translate our webpages to your language

Google Translate is a free multilingual tool to translate text and websites from one language to another.
Use Google translate now
Flagg fra mange land. Grafikk.

Beroligende medisiner (premedikasjon) før narkose

Noen barn får beroligende medisin før narkosen. Denne kan bli gitt som mikstur, tablett, i endetarmen eller som nesespray. Tiden det tar fra barnet inntar medikamentet til det får effekt av medisinen, varierer med hvilket medikament vi eventuelt velger.

Narkose

Det er to måter å få narkose på - maskeinnledning og intravenøs innledning. Anestesilegen bestemmer hvilken bedøvelse som er best for hvert enkelt barn og hver type operasjon. Mens barnet legges i narkose, får en foresatt/forelder være med inn på operasjonsstua fram til barnet har sovnet.

Ved maskeinnledning faller barnet i søvn ved å puste inn narkosemiddel gjennom en maske. Masken må sitte tett over munn og nese for å fungere. Narkosegass lukter litt rart. Det kan ta noen minutter før barnet sovner. På vei inn i dypere narkosesøvn, beveger barnet ofte på seg og det kan komme snorkelyder fra halsen. Dette er helt vanlig reaksjon på sovemedisinen.

Barn på operasjonsstue som puster i narkosemaske. Foto.

Narkosegass. Foto: Vestre Viken Helseforetak.


Ved intravenøs innledning settes sovemedisin direkte i blodet. Dette gjøres via en venekanyle.

Intravenøs innledning går veldig fort. Barnet faller i søvn i løpet av noen få sekunder og kroppen blir tung og slapp. 

Barnehånd med venekanyle. Foto.

Venekanyle. Foto: Vestre Viken helseforetak.


 

I noen tilfeller får barnet sitte på fanget til mor eller far når vi innleder narkosen for å skape mest mulig trygghet. 

Etter

Oppvåkning

Når operasjonen er ferdig, flytter vi barnet til en avdeling på sykehuset der det får våkne mens vi overvåker det. Hovedregelen er at det kun er plass til én forelder/foresatt her, ettersom det også ligger andre nyopererte pasienter som trenger ro.

I oppvåkningsfasen er det viktig at barnet får ro og får våkne av seg selv. Vi unngår derfor å stimulere barnet unødvendig. Vær klar over at noen barn kan bli litt urolige og irritable når de er i ferd med å våkne fra narkose.

Barnet får behandling mot smerter og eventuelt kvalme mens det våkner opp. Dette i form av stikkpiller eller medisin i venekanylen. 

Hjemreise

Før hjemreise vil legen snakke med deg om hva du må passe på etter undersøkelsen/operasjonen. Du vil også få informasjon om eventuell bruk av smertestillende medisin.

Kontakt

  • Kontakt Anestesi, Sykehuset Levanger
    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    ​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

    Diagram


    ​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
    Lørdag: 08:30 - 19:00
    Søndag: 12:00 - 19:00

    Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

    atb.no

    vy.no

    SAS.no

    Norwegian.no

    Widerøe.no

    Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen for alle. 

    Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

    Åpningstider

    Hverdager: 07:30 - 16:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


  • Kontakt Anestesi, Sykehuset Namsos
    En bygning med et helikopter foran seg

    Sykehuset Namsos

    Havikvegen 8

    7803 Namsos

    Transport

    Planlagt operasjon (dagkirurgi og innleggelse)

    Mandag - fredag, klokka 08:00 - 15:30

    Inntakskontor ortopedi

    Tlf: 74 21 56 51

    Inntakskontor kirurgi

    Tlf: 74 21 52 84

    Inntakskontor fedme

    Tlf: 74 21 53 93

    Inntakskontor øye

    Tlf: 74 21 55 71

    Inntakskontor øre nese hals

    Tlf: 74 21 55 54

     

    Alle avbestillinger / utsettelser av planlagte operasjoner skal skje raskest mulig og i inntakskontorets åpningtid. Avlysning i forbindelse med akutt sykdom etter inntakskontorets åpningstid:  

    Øye - ring Inntakskontor øye (tlf: 74 21 55 71) klokka 08:00 på operasjonsdagen

    ØNH, ortopedi, kirurgi og fedme - ring sykehusets sentralbord (tlf: 74 21 54 00), og be om å få snakke med vakthavende anestesilege.

     

    Poliklinisk time

    Kirurgisk poliklinikk (ortopedi og kirurgi)

    Fedmepoliklinikken

    Kreftpoliklinikken

    Øre/nese/hals avdelingen (ØNH)

    Øyeavdelingen

     

     

    Diagram

     

     

    Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

    Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

    Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

    Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

    ​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
    Lørdag: 09:00 - 17:00
    Søndag: 13:00 - 19:00


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    ​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen alle.

    Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

    Åpningstider

    Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
    Fredag: 07:30 - 15:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​