Diagnose

Kutan abscess, furunkel og karbunkel

Kutan abscess, furunkel og karbunkel er alle lokaliserte infeksjoner i huden. Furunkel er rundt en hårrot. Karbunkel er større enn furunkel.  Begge kan kalles abscesser. Abscesser er avgrensede betennelser som danner et pussfylt hulrom.

Årsaker

Årsaken til abscessutvikling er oftest en bakteriell infeksjon, men kan også komme fra enkelte sopparter og amøber. Det starter som en infeksjon i et område som etter hvert lukker seg i et hulrom, med generell infeksjon i vevet rundt. Pusset i hulrommet består av vevsrester, hvite blodlegemer og levende og døde bakterier. Siden selve hulrommet ikke har blodforsnyning, gjør slike hulrom det vanskelig å komme til, både med kroppens forsvar og med medikamenter. Det dannes også en slags kapsel/ tykk vegg rundt hulrommet. Slike betennelser i huden kan oppstå over hele kroppen, men er gjerne mer vanlig i områder med sterk behåring, mye svette og mange talgkjertler.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om abscess er det viktig å oppsøke fastlegen sin. Ofte vil tilstanden være en mildere grad som kan behandles ferdig hos fastlegen. Primærlege vil vurdere allmenntilstand, måle temperatur, ta blodprøver og gjøre klinisk undersøkelse av det aktuelle området. Ut ifra dette vil legen avgjøre om tilstanden trenger behandling i sykehus eller kan tas hånd om lokalt.

Man bør opplyse om: 

  • Lokalisering
  • Symptomers art
  • Varighet
  • Start av antibiotika, evt når?
  • Tidligere lignende episoder
  • Pasientens tilstand (feber, smerter, allmenntilstand)

Det er viktig å avgjøre om infeksjonene gir allmenne påvirkninger eller om den kun gir lokale symptomer. Gir den allmenne symptomer må man gå gjennom sepsis kriterier for å avgjøre hastegrad.  

Skal pasient henvises til spesialisttjenesten er det ofte ulike spesialistgrupper som håndterer abscesser på ulike kroppsdeler. Dette vil variere lokalt og bør med fordel kjennes til av primærlege for å ikke skape forsinkelser i behandlingen videre. Det kan også være nyttig å vite om pasient henvises for iv antibiotika grunnet dårlig allmenntilstand, og/eller om det er forespørsel om drenasje av abscess. 

Utredning

Undersøkelsen

Du vil få spørsmål om hvordan tilstanden har utviklet seg. Legen vil undersøke deg og eventuelt ta blodprøver, ultralyd eller CT for å vurdere om det er nødvendig med operasjon.

Ved operasjon

Operasjon for abscess foregår ofte i lokalbedøvelse. Dersom operasjonen er mer omfattende, eller på veldig smertefulle områder, kan narkose være nødvendig. Før operasjon med narkose må du faste.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.

Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.

Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
  • Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Medisiner

Ta med alle dine faste medisiner på operasjonsdagen. Du får beskjed av legen om hvilke du kan ta, og hvilke du ikke bør ta. Bruker du Marevan eller annen blodfortynnende medisin må du kontakte fastlegen to uker før operasjonen for å avtale eventuell nedtrapping. Dersom du blir innlagt på sykehuset, vil du motta det du eventuelt bruker av faste medisiner fra avdelingen. Det kan være lurt å ha en liste over de medisinene (navn, dose, tidspunkt osv.) du bruker, enten på en lapp i lommeboken eller på mobiltelefonen.

Hygiene

For å redusere infeksjonsfaren er det viktig at du dusjer samme morgen som du møter til planlagt kirurgi. Unngå å bruke bodylotion og ikke ha på deg neglelakk. Du bør heller ikke ha på deg smykker / piercing eller klokke.

Hvis du er forkjølet eller er blitt syk av andre grunner når avtalen nærmer seg må du gi beskjed. Dette gjelder særlig dersom operasjonen skal foregå i narkose.

Behandling

Behandlingen består i å drenere hulrom for å få ut bakterier og puss.

Ofte bekjempes også infeksjonen med antibiotika. Dette får du via tabletter eller intravenøst. Ofte vil en infeksjon som gir allmenne symptomer kunne kreve antibiotika intravenøst en periode til infeksjonen har snudd.

Oppfølging

Ofte vil du være innlagt til hulrommet er drenert og vi ser at infeksjonsprøver snur og tilstanden er på tilbakegang. 

Etter du har dratt hjem, kan det være behov for antibiotikakur i form av tabletter og videre oppfølging hos fastlege.

Det kan fremdeles være behov for å skylle hulrommet som var fylt av bakterier etter du kommet hjem, for å hindre tilbakefall.

Vær oppmerksom

Hvis åpningen til hulrommet lukker seg mens det fremdeles produserer litt puss derifra kan tilstanden blusse opp igjen. Det er viktig at åpninger til slike hulrom holdes åpne inntil de ikke lenger produserer puss og helst enda litt til.

Kontakt

  • Kontakt Kirurgiske sengeposter, Sykehuset Levanger

    Oppmøtested

    Oppmøtested avhenger av type behandling. Du får informasjon om hvor du skal møte i innkallingsbrevet.

    Sengepostene K1 og K3 er lokalisert i tredje etasje i bygg A.

    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    ​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

    Diagram


    ​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
    Lørdag: 08:30 - 19:00
    Søndag: 12:00 - 19:00

    Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

    atb.no

    vy.no

    SAS.no

    Norwegian.no

    Widerøe.no

    Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen for alle. 

    Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

    Åpningstider

    Hverdager: 07:30 - 16:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


  • Kontakt Kirurgisk sengepost H3, Sykehuset Namsos

    Oppmøtested

    Ankomstregistering i resepsjonen ved hovedinngangen.

    Kirurgisk avdeling holder til i tredje etasje (H3).

    En bygning med et helikopter foran seg

    Sykehuset Namsos

    Havikvegen 8

    7803 Namsos

    Transport

    Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

    Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

    Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

    Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

    Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

    Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

     

    Diagram

     

     

    Praktisk informasjon

    Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

    Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

    Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

    Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

     

    Diagram

     

     

    ​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

    Åpningstider
    Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
    Lørdag: 09:00 - 17:00
    Søndag: 13:00 - 19:00


    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

    Pasientr​eiser


    ​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

    Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

    ​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

    For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

    Sykehuskafeen er åpen alle.

    Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

    Åpningstider

    Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
    Fredag: 07:30 - 15:30
    Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
    Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
     
    Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

    Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​


  • Kontakt Kirurgi og ortopedi, Sykehuset Levanger

    Oppmøtested

    Oppmøtested avhenger av type behandling. Du får informasjon om hvor du skal møte i innkallingsbrevet.

    • Kirurgisk dagenhet har lokaler i første etasje i bygg D.
    • Sengepostene K1 og K3 er lokalisert i tredje etasje i bygg A.
    • Ortopedi har lokaler i tredje etasje i bygg D og I.
    Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

    Sykehuset Levanger

    Kirkegata 2

    7601 Levanger