Behandling
Kneproteseoperasjon
En kneproteseoperasjon kan være aktuelt ved slitasjegikt (artrose) i kneet, bruddskader, medfødte skader eller andre forandringer i kneet. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese.
Kneproteser finnes som delproteser (unikondylære proteser) og totalproteser. Ved totalproteser blir hele enden av lårbeinet (femur) og leggbeinet (tibia) byttet ut. Ved delproteser er det kun innsiden (medialt) eller kun utsiden (lateralt) eller kun leddet mellom kneskålen og lårbeinet som erstattes av en protese.
Ortopeden tar stilling til hvilken protese som egner seg best for deg.
Henvisning og vurdering
Fastlegen din henviser deg til utredning hos en ortoped. Når henvisningen er vurdert, får du brev med innkalling til time på poliklinikken på sykehuset. Dersom det er lenge siden det er tatt røntgen av kneet, får du også time til røntgenundersøkelse, vanligvis samme dag. Du vil bli innkalt til dette.
Før
Poliklinisk utredningstime på sykehuset
For at ortopeden skal kunne stille diagnosen, er det viktig at du beskriver smerten, hvor den er lokalisert, om det er bevegelser eller andre forhold som lindrer eller forsterker smerten.
Legen undersøker deg og vurderer om du trenger en kneproteseoperasjon eller annen behandling. Dette får du svar på i løpet av undersøkelsen. Vurderingen gjøres på grunnlag av samtalen med deg om smertene og funksjonsnivået ditt, klinisk undersøkelse og røntgenundersøkelse.
Hvis du tilbys kneproteseoperasjon, og du samtykker til dette, vil du få innkalling til operasjon. Alle kneprotesepasienter får også innkallelse til preoperativ dag. Denne dagen vil det bli gjort forberedende undersøkelser til operasjonen, slik at du kan møte fastende på operasjonsdagen istedet for å bli lagt inn dagen før.
Forberedelser i god tid før operasjonen
Forberedelser det siste døgnet før operasjonen
Før operasjonen skal du gjennom noen forberedelser for å redusere risikoen for komplikasjoner.
Under
Kneproteseoperasjon
Ved kneoperasjoner settes bedøvelsen i de aller fleste tilfeller i ryggen, en såkalt spinalbedøvelse hvor du er våken. Av og til velges narkose i samråd med anestesilegen, og du vil da sove under inngrepet.
En anestesisykepleier sitter ved siden av deg under hele operasjonen. Han eller hun er din kontaktperson og passer på at du har det bra. Du skal ikke kjenne smerte. Derimot vil du merke litt risting i kroppen mens ortopeden skifter leddet. Du vil også kunne høre hamring, saging og borring.
Dersom du ønsker det, kan du høre på musikk under operasjonen. Du har anledning til å ta med dette selv eller låne hos oss.
Operasjonstid for kneproteser varierer noe, men ligger vanligvis på cirka 80 minutter.
Etter
Vær oppmerksom
Tegn på sårinfeksjon:
- rødhet
- hevelse
- økende smerter
- sårvæske (sekresjon)
- ubehagelig lukt
- feber