Diagnose
Hepatitt C
Hepatitt C er et alvorlig helseproblem med høy dødelighet. Mange som er smittet er ikke klar over det selv. Nå finnes det ny og enkel behandling, som du får helt gratis. Er du i risikogruppa bør du få tatt blodprøve for å teste om du er smittet.
Mange er ikke klar over at de er smittet av hepatitt C, da symptomer som regel melder seg sent i sykdomsforløpet. De som er smittet av hepatitt C kan utvikle en alvorlig leversykdom, som skrumplever, leversvikt og leverkreft. Det kan gå mange år fra du blir smittet til du merker symptomer. Jo før du blir behandlet, jo større er sjansen for at sykdommen ikke utvikler seg til noe alvorlig.
Er du i risikogruppa?
Med tanke på smittemåte og risikomiljøer, er det spesielt personer som har injisert rusmidler med sprøyte som bør sjekke seg for hepatitt C. Har du blitt behandlet på sykehus i utlandet under ikke tilstrekkelig hygieniske forhold, er du også i risikogruppa.
Oversikt over hvem som bør teste seg for hepatitt C (helsenorge.no)
Henvisning og vurdering
Er du i risikogruppa, kan du ta en blodprøve på fastlegekontoret ditt for å finne ut om du er smittet. Etter noen få dager vil du få svar på prøven. Dersom prøven viser at du er smittet, kan fastlegen din henvise deg til spesialisthelsetjenesten for undersøkelse og oppstart av behandling.
Gratis
Dersom legen din vurderer at det er indikasjon for at du bør teste deg, er testen gratis i det offentlige helsevesenet i Norge. Eventuell behandling er også gratis. Reiseutgifter dekkes etter offentlige takster ved innsending av reiseregningsskjema.
Skreddersydd behandlingsforløp
Behandlingsforløpet vil vi skreddersy for deg, avhengig av din situasjon. For noen vil det være aktuelt at mesteparten av behandling og oppfølging foregår på sykehus. For andre vil fastlege eller andre i kommunehelsetjenesten der du bor stå for større del av oppfølgingen.
Den delen av ditt behandlingsforløp som skjer på sykehus, vil foregå på Sykehuset Levanger. Dette fordi Helse Nord-Trøndelag kun tilbyr behandling av hepatitt C på Sykehuset Levanger (ikke Sykehuset Namsos). Ved lange reiseavstander kan det bli aktuelt med videokonsultasjoner.
Utredning
Dersom blodprøven viser at du er smittet av hepatitt C viruset, kan det bli aktuelt å ta flere blodprøver for å stadfeste hvilken type hepatitt C du er smittet av. Det kan ta opptil fire uker før vi har alle svar og kan starte behandlingen.
For noen kan det bli aktuelt med ultralydundersøkelse av leveren med elastografi, for å se etter tegn på skade på leveren.
Behandling
Nytt medikament med få bivirkninger
Tidligere ble all behandling gjort med sprøyter med interferon, som ofte ga mye bivirkninger. I dag består hepatitt C-behandling av tablett(er) en gang daglig i to-tre måneder, uavhengig av genotype. Behandlingen er mye mer effektiv og gir vanligvis få eller ingen bivirkninger. Behandlingen fjerner virus fra kroppen og stopper utvikling av komplikasjoner. Dessuten vil du etter vellykket behandling heller ikke kunne smitte andre med hepatitt C.
Oppfølging
Du vil aldri bli immun mot hepatitt C
Selv om hepatitt C-behandlingen har vært vellykket, gjør vi deg oppmerksom på at du ikke er immun mot ny smitte med hepatitt C-virus. Det er viktig å unngå situasjoner som kan medføre ny smitte, for eksempel deling av sprøyter. Mistenker du at du er smittet på ny, ber vi deg ta kontakt for å få testet deg for dette.
Videre oppfølging
Når du er ferdig med behandlingen, vil vi ta nye blodprøver for å sikre oss at behandlingen har hatt ønsket effekt.
Dersom det er tegn til skade på leveren kan det bli aktuelt med videre oppfølging, inkludert ultralyd av leveren og blodprøver.
Kontakt
Sykehuset Levanger
Fordøyelsessykdommer, Sykehuset Levanger
Oppmøtested
Planlagt innleggelse og dagbehandling: Ankomstregistering i Medisinsk ekspedisjon i fjerde etasje.
Poliklinikk: Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen.
Sykehuset Levanger
Kirkegata 2
7601 Levanger