Diagnose

Grå stær (katarakt)

Ved grå stær (katarakt) har øyets linse blitt uklar og fører til svekket syn. Den eneste form for behandling er operasjon. Under operasjonen blir linsen fjernet og erstattet med en ny klar linse av kunststoff.

Henvisning og vurdering

Fastlege, optiker eller privat øyelege kan henvise til utredning. Henvisningen vurderes ved Øyeavdelingen. Når henvisningen er vurdert, mottar du brev med timeinnkallelse for klinisk vurdering hos øyespesialist eller ventebrev der du får anslått når operasjonen vil bli.

Utredning

Etter ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen, skal du melde ankomst i Øyeavdelingens ekspedisjon i fjerde etasje.

Sykepleier utfører en synstest, måler trykk og linsestyrke. Øyelege gjør en klinisk undersøkelse og gir deg informasjon om inngrepet.

Dersom du og øyelegen konkluderer med at operasjon er det riktige for deg, vil du motta innkalling til operasjon i posten.

g_cd162e75_4e1d_4090_bdb2_1a55cde859af

 

g_8dcca78d_4a39_48ce_aa41_852f5e6b1f1a
div_d2bb0927-4bb4-40ce-adb9-e978d81ce702

Behandling

Eventuelle praktiske utfordringer i forbindelse med operasjonen anbefaler vi at du forbereder i god tid. Det er viktig at du følger retningslinjer for å redusere risikoen for komplikasjoner i forbindelse med din operasjon. 

Forberedelser

Hvis du kommer til å trenge hjelp fra hjemmesykepleien etter operasjonen til f.eks. drypping av øyet, må du avtale dette med hjemmesykepleien på forhånd.

Du skal til kontroll hos øyelege dagen etter at du er operert. Har du lang reisevei, kan det derfor være praktisk å ordne med overnatting i Namsos. 

Dagen før operasjonen skal du begynne å dryppe øynene med øyedråper som inneholder antibiotika.Operasjonsdagen

Etter ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen, skal du melde ankomst i Øyeavdelingens ekspedisjon i fjerde etasje. Her blir du møtt av sykepleier som informerer deg og gjør deg klar til operasjon.

g_c19146ae_a8c9_4a64_951f_d936ace07321


 

Operasjon av grå stær er et dagkirurgisk inngrep, så du vil normalt ikke bli innlagt.

Oppfølging

Du skal fortsette å dryppe øyet etter dryppeskjema.

g_12738ebb_7985_4a11_975e_32dada8bca60

Du og øyelege avtaler videre kontroller dagen etter operasjonen. Du får sykemelding ved behov (vanligvis 1-4 uker). Som regel er det ingen sting som skal fjernes. 

Forsiktighetshensyn

De første ukene etter operasjonen skal du unngå støt eller trykk mot øyet. Ikke gni med knoker eller fingre. Plastskjoldet du får etter operasjonen skal du bruke hver natt den første uken.

Vanlige daglige aktiviteter kan gjenopptas raskt etter operasjonen, men unngå tunge løft og større anstrengelser i to uker fremover.

Du kan bruke øynene og lese så mye du vil.

Briller

Nye briller kan tilpasses etter cirka 1 måned. Skal det andre øyet opereres, er det lurt å vente til begge øyne er operert. Bruk solbriller hvis du er lysømfintlig.

Vær oppmerksom

Merker du forandring, som for eksempel sterke smerter eller plutselig synstap, skal du ta kontakt med oss.

 

Kontakt

Sykehuset Namsos Øyeavdelingen, Sykehuset Namsos

Kontakt Øyeavdelingen, Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Øye poliklinikk

Innsjekking på automaten ved hovedinngangen. Meld også ankomst i Øyeavdelingens ekspedisjon, lokalisert i fjerde etasje i fløy F (F4). 

Sengepost

Vi deler sengepost med Ortopedisk avdeling og Øre/nese/halsavdelingen i tredje etasje på D3.

En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

 

Diagram

 

 

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 19:00

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​