Diagnose

Gastroøsofageal refluks, Sykehuset Namsos

Dersom refluks gir plagsomme symptomer eller komplikasjoner, kalles det gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS). Hos spedbarn er kraftig gulp og oppkast som går utover tilvekst og spising de vanligste symptomene. Hos barn over 1 år dominerer sure oppstøt, gulping, spise-/ svelgevansker, kvalme, dårlig ånde og smerter i øvre del av magen.

Gulping er svært vanlig hos spedbarn og små barn. Det skaper vanligvis ingen problemer, og de fleste barn vokser det av seg.

Les mer på helsenorge.no

Refluks

Refluks betyr tilbakestrømming. Når sur magesyre strømmer tilbake fra magesekken til spiserøret, kalles det gastroøsofageal refluks (GØR). Dette skjer ofte etter måltider hos barn og unge uten at vi merker det. Hos babyer merkes normal refluks som gulping, som skyldes mye mat i forhold til kroppsstørrelsen og at melk og væske lettere strømmer tilbake.

To av tre spedbarn har gulp/oppkast flere ganger daglig ved 4 måneders alder. Hos babyer har magesekken mindre syre, og gir sjeldnere irritasjon av spiserøret enn hos eldre barn.

Henvisning og vurdering

Barn under 1 år skal ifølge anbefalinger i internasjonale og nasjonale retningslinjer svært sjelden utredes og behandles for gulp og oppkast. Utredning er aktuelt ved avvikende vekst og utvikling, og symptomer som blodig oppkast og sterke magesmerter.

Hos barn over ett år, hvor mistanken om GØRS på bakgrunn av symptomer er stor, forsøker man å behandle med syrereduserende medisiner i noen uker. Hvis prøvebehandlingen gir bedring, og symptomene kommer tilbake når behandlingen opphører, bør barnet henvises for utredning i spesialisthelsetjenesten.

Utredning

Utredningen består av 24 timers pH-måling i spiserøret eller gastroskopi. Røntgen- og ultralydundersøkelse er ikke anbefalt ved mistanke om GØRS.

Behandling

Behandling uten medisiner

Det er lite vitenskapelig grunnlag for de ikke-medikamentelle rådene, men det anbefales å heve hodeenden på senga, forsøke hyppige og små måltider og unngå mat som forverrer symptomene. For noen kan også kullsyreholdige drikker, krydret mat, kaffe og te med fordel unngås.

Medikamentell behandling

Målet med medikamentell behandling er å redusere surheten på innholdet i magesekken. Da vil magesekkinnholdet som kommer opp i spiserøret virke mindre irriterende for slimhinnene. De vanligste medisinene som brukes er såkalte protonpumpehemmere, og vanlig behandlingstid er 4-8 uker. Medisinene bør gradvis trappes ned over 2-3 uker, fordi magesyreproduksjonen øker raskt når medisinene tas bort.

Kirurgi

Hos noen få barn er medisinsk behandling ikke tilstrekkelig for å fjerne symptomene og det kan være aktuelt med kirurgisk behandling. Slik kirurgisk behandling er imidlertid svært sjelden.

Oppfølging

Barn og unge som bruker medisiner for gastroøsofageal reflukssykdom over tid (mer enn 3 måneder) bør følges opp av barnelege.

Kontakt

Sykehuset Namsos Kirurgisk sengepost H3, Sykehuset Namsos

Kontakt Kirurgisk sengepost H3, Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Ankomstregistering i resepsjonen ved hovedinngangen.

Kirurgisk avdeling holder til i tredje etasje (H3).

En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

 

Diagram

 

 

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

 

Diagram

 

 

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 19:00


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​