Fedme hos voksne, Sykehuset Namsos
Personer med sykelig overvekt som ønsker livsstilsendring og varig vekttap kan henvises til Fedmepoliklinikken for utredning. Videre forløp kan være opphold ved rehabiliteringssenter eller vektreduserende operasjon ved Sykehuset Namsos.
For å være aktuell for operasjon eller å få tilbud om rehabiliteringstilbud via spesialisthelsetjenesten, må du ha kroppsmasseindeks (KMI) over 40. Du kan også være aktuell for operasjon dersom du har KMI over 35 og har vektrelatert følgesykdom som for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, søvnapnè eller belastningsrelaterte skjelettsmerter. KMI er et tall som sier noe om forholdet mellom vekt og høyde.
Sliter du med alkohol- og/eller medikamentmisbruk, kan det være at du ikke er en aktuell kandidat for operasjon. Det samme gjelder dersom du sliter med alvorlig psykisk sykdom. Du må videre vise evne til livsstilsendring med vektreduksjon og røyke- og snusslutt før eventuell operasjon.
Utredning
Et godt resultat forutsetter livsstilsendringer
Uansett om ditt behandlingsforløp består av fedmeoperasjon eller rehabilitering, er livsstilsendringer helt nødvendig for et varig resultat. Du må særlig jobbe med måltidsrytme, gode matvarevalg og økt fysisk aktivitet.
En fedmeoperasjon kan påvirke ditt følelsesmessige forhold til mat og det er viktig å akseptere at mat ikke lenger vil være en like stor del av livet som før, og at dette tar tid å lære. Skal du fedmeopereres, er det derfor viktig å forberede seg godt både fysisk og mentalt.
Hva innebærer det å leve som fedmeoperert?
Hvis du ønsker fedmeoperasjon, er det viktig at du setter deg godt inn i hva dette innebærer. Våre pasienter får tilbud om å delta på utredningsuke med gruppeundervisning og individuelle samtaler. Her gir vi generell informasjon om kosthold, fysisk aktivitet, psykisk helse, alkohol, tannhelse, rehabilitering og fedmeoperasjon, samt hvordan disse aspektene blir påvirket av en fedmeoperasjon.
En fedmeoperasjon vil ha følger for resten av livet ditt, som det er viktig at du er klar over før du tar stilling til om det er noe du ønsker. Nedenfor kan du lese noen av de viktigste punktene.
Behandling
Fedmeoperasjon eller rehabilitering - hvilken behandling blir riktig for deg?
Du har rett til å ta del i valg om egen behandling. Dette kalles samvalg, og gjøres sammen med helsepersonell. På helsenorge.no har de samvalgsverktøy, som kan være til hjelp i valgprosessen.
Samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget (helsenorge.no)
Rehabilitering
I Helse Midt-Norge har vi avtale med flere private institusjoner som tilbyr rehabiliteringstilbud ved sykelig overvekt / fedme. Du kan lese mer om tilbudet på deres nettsider.
Rehabiliteringstilbud ved sykelig overvekt / fedme
Forberedelser før fedmeoperasjon
Krav om vekthåndtering som følge av livsstilsendring før eventuell operasjon
Vi stiller ikke krav til vektreduksjon fra utredningsuka, men ved å endre livsstil og kosthold vil du kunne gå noe ned i vekt før operasjon. Hvis du har tydelig vektoppgang i samme periode, vil vi stille spørsmål om din motivasjon for fedmekirurgi, noe som kan forlenge tidspunktet fram til operasjon eller i verste fall medføre avlysning.
Preoperativ dag
Når du sammen med oss har gjennomført det som forventes av undersøkelser og eventuelle samtaler før en operasjon, vil du bli innkalt til preoperativ dag. Her får du mer inngående informasjon om tiden før, under og etter fedmeoperasjonen.
Fedmeoperasjon
Vi tilbyr hovedsaklig to typer fedmeoperasjoner: Gastrisk bypass og sleeve gastrektomi. I fellesskap vurderer vi hvilken metode som er best egnet for deg.
Vektnedgang etter gastrisk bypass og sleeve-gastrektomi
Det varierer hvor mye en går ned i vekt etter fedmeoperasjonen. De fleste studiene viser et vekttap på gjennomsnitt 75 % av overvekten etter gastrisk bypass. Ved gastrisk bypass skyldes vektreduksjonen at operasjonsmetoden både bidrar til begrensing av matinntaket og mindre opptak av næringsstoffer fra tarmen. Ved sleeve-gastrektomi oppstår vektreduksjon på grunn av begrensning av matinntak.
Vekttapet ved sleeve-gastrektomi er omtrent det samme som ved gastrisk bypass i den første tiden etter operasjon. Sleeve-gastrektomi er imidlertid en operasjonsmetode som ikke har vært i bruk så lenge at man har gode data på langtidsresultater.
De fleste slutter å gå ned i vekt 9 til 14 måneder etter at de er fedmeoperert. Studier viser at to år etter operasjonen får opptil halvparten en sekundær vektoppgang, det vil si at de legger på seg noe av det de gikk ned etter operasjonen. Dette gjelder både for pasienter operert med gastrisk bypass og sleeve-gastrektomi. Den viktigste grunnen til vektoppgang er at pasientene går tilbake til tidligere spisemønster og livsstil.
Kliniske studier
3 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Hvordan påvirker overvektskirurgi sosiale erfaringer og velvære?
- Sykelig overvekt - effekten av livsstilsbehandling
- BAROBS 2 - Langtidsoppfølging etter fedmekirurgi
Oppfølging
Etter operasjon blir du normalt sykemeldt i fire uker. Utnytt denne tiden til å øve på den nye spiseatferden før du går tilbake til arbeid / skole / studier, så du er godt forberedt på å håndtere og klare ditt nye liv. Du bør også bruke tiden til å bygge opp kondisjonen ved å gå turer, og gradvis øke ditt fysiske aktivitetsnivå.
Vekttapet er i gjennomsnitt ett til to kilo per uke det første halvåret. Vekten vil stabilisere seg cirka ett år etter operasjonen. Det er helt normalt at vekttapet stopper opp i perioder, før du går ytterligere ned. Dette gjelder spesielt de første ukene etter operasjonen.
Mat, kosttilskudd og medisiner etter operasjon
Graviditet etter vektreduserende operasjon
Dersom du er kvinne, må du bruke sikker prevensjon for å unngå å bli gravid i perioden der vekttapet er størst, det vil si de første 2 årene etter operasjonen. Vi anser hormonspiral, andre typer spiral, p-stav og p-sprøyte for sikker prevensjon. P-piller og plaster er ikke sikkert nok.
Dersom du skulle bli gravid de første to årene etter operasjonen, vil det være økt risiko for spontan abort, at barnet får fosterskader eller at du føder for tidlig. Dersom du er operert med gastrisk bypass, vil det også være økt risiko for at du får tarmslyng. Risikoen er størst i perioden med størst vekttap.
Etter at det har gått to år kan du bli gravid og gjennomgå graviditet på vanlig måte. Du vil imidlertid ha behov for tett oppfølging under hele svangerskapet.
Vær oppmerksom
Dersom du er operert med gastrisk bypass, har du økt risiko for å få tarmslyng. Tarmslyng kjennetegnes av sterke smerter og oppkast. Dette er en akutt tilstand, der det kan bli nødvendig med akutt kirurgi. Får du symptomer på tarmslyng skal du kontakte legevakt.
Kontakt
Sykehuset Namsos
Fedmepoliklinikken, Sykehuset Namsos
Oppmøtested
Innsjekk via HelsaMi-appen eller på automat ved hovedinngangen.
Vi har lokaler i fjerde etasje i A-blokka.
Sykehuset Namsos
Havikvegen 8
7803 Namsos