Epleys manøver ved krystallsyke, Sykehuset Levanger

Epleys manøver har som mål å fjerne krystallene fra bakre buegang, slik at de ikke lenger fremkaller svimmelhet.

Krystallsyke eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen skyldes små krystaller av kalkstein i buegangene i det indre øret. Buegangene har små følere som registrerer hodebevegelser, og når de forstyrres av disse små kalksteinene, lures hjernen til å tro at hodet dreier rundt. Dette gir korte anfall av svimmelhet ved bestemte hodebevegelser. 

Henvisning og vurdering

Pasienter med krystallsyke kan vanligvis diagnostiseres og behandles hos fastlegen.

  • Beskrivelse av svimmelheten; type, debut, forløp, ledsagende symptomer og utløsende faktorer. Ved anfall bør også hyppighet angis
  • Medisinliste
  • Eventuell tidligere utredning, inkludert spesialistundersøkelser og bildediagnostikk
  • Tidligere sykdommer og funksjonsnivå
  • Nystagmusundersøkelse inkludert Dix-Hallpike-manøver (særlig viktig ved mistanke om BPPV)

Før

Behandlingen krever ingen forberedelser.

Under

Behandlingen krever ikke noe spesialutstyr og kan utføres på en vanlig undersøkelsesbenk, i en undersøkelsesstol eller i seng. Den kan utføres av fastlege eller spesialist. Noen fysioterapeuter og kiropraktorer har også trening i å behandle pasienter for krystallsyke.

For at det skal bli lettere å se nystagmus (ufrivillige øyebegevelser) kan du få på deg spesialbriller eller en maske med videokameraer.

Vanligvis går behandlingen ut på at du legger deg ned på en benk med nakken strukket noe bakover. Deretter dreies hodet til en side, og du må kanskje rulle over på siden før du setter deg opp igjen.

Det er vanlig at du opplever forbigående svimmelhet under behandlingen.

Det er ofte nødvendig å gjenta manøveren, og de fleste pasienter blir da mindre svimle.

Etter

Legen vil gi deg råd om hvordan du skal forholde deg etter undersøkelsen og behandlingen. I noen tilfeller kan det være aktuelt med hjemmeøvelser.

Det kan også være behov for gjentatte behandlinger. Generelt er det viktig å være i bevegelse for å trene opp balansen og redusere svimmelhetssymptomene. Ved behov vil en fysioterapeut kunne gi veiledning i balansetrening.

Etter behandlingen kan du være i aktivitet som vanlig.

Vær oppmerksom

Til tross for behandling er det nokså vanlig å få tilbakefall av krystallsyken. Du kan da trenge ny behandling.

Kontakt

Sykehuset Levanger Klinikk for medisin og rehabilitering

Kontakt Klinikk for medisin og rehabilitering

Oppmøtested

Alle våre avdelinger har egne sider med informasjon om blant annet oppmøtested. Lenker til våre avdelinger finner du nederst på siden under overskriften "Underliggende enheter".

Bygningsfasade på Sykehuset Levanger. Foto.

Sykehuset Levanger

Kirkegata 2

7601 Levanger

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

​Ønsker du kontakt med sykehusetpresten kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Levanger

Diagram


​​​​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 07:30 - 20:00
Lørdag: 08:30 - 19:00
Søndag: 12:00 - 19:00

Du kommer til Sykehuset Levanger med rutegående buss eller tog. Buss stanser ved Sykehusets hovedinngang. Tog stanser ved Levanger Stasjon, cirka 1 kilometer fra Sykehuset Levanger. Det er togstasjon på Trondheim Lufthavn Værnes. Togturen mellom flyplassen og Sykehuset Levanger tar ca. 50 minutter.

atb.no

vy.no

SAS.no

Norwegian.no

Widerøe.no

Levanger Taxi har telefonnummer 74 08 14 00.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket ligger på bakkeplan til høyre fra hovedinngangen.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen for alle. 

Sykehuskafeen finner du i 1.etasje.

Åpningstider

Hverdager: 07:30 - 16:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​