Behandling

Ankelbrudd, operasjon

Ankelbrudd er et vanlig brudd og oppstår gjerne ved overtråkk. Bruddet kan ha forskjellige grader av alvorlighet og dette bestemmer behandlingen. Ved kirurgisk behandling blir bruddet først stabilisert med midlertidig gips eller ramme. Deretter gjennomføres operasjonen og du må vanligvis gå på krykker i 6-12 uker etterpå.

Noen ankelbrudd vil kreve operasjon. Da setter vi inn skruer og eventuelt en plate av kirurgisk stål slik at bruddet holdes på plass i en god stilling. Målet med operasjonen er å stabilisere ankelleddet og å få bruddet til å gro i best mulig stilling.

Før

Når du ankommer sykehus vil ankelen din bli undersøkt av lege. Dersom hevelsen er akseptabel, kan operasjon gjennomføres relativt kort tid etter skadetidspunkt. Noen ganger lar det seg ikke gjøre å operere snarlig. Da må bruddet stabiliseres midlertidig i påvente av operasjon, enten med gips eller utvendig ramme.
 
Det er viktig at ankelen holdes hevet over hjertehøyde i ventetiden. Du må derfor stort sett holde sengen frem til operasjonen kan gjennomføres. Ankelen hovner opp etter skade og ved stor hevelse er det ikke anbefalt å operere. Bevegelse av tær og høyt hevet ankel kan hjelpe på å redusere hevelsen. 


​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.

Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.

Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
  • Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.



Under

Ankelbruddet vil bli operert ut i fra hvordan bruddet ser ut. Kirurgen som opererer deg vil informere om planlagt prosedyre. Vanligvis settes det inn skruer og eventuelt plate som skal holde bruddet i god stilling inntil det har grodd. Selve operasjonen tar omtrent en time, men det kan variere. Rett etter operasjonen legges det noen ganger på en midlertidig gips. 


Etter

Det er svært viktig at du kommer raskt i gang med bevegelse av tærne og ankel. Dette bør du starte med så snart som mulig etter operasjonen. Fysioterapeut vil instruere og hjelpe deg i gang, men egeninnsats og motivasjon er viktig. Du vil få smertestillende medikamenter slik at dette skal la seg gjøre. Bruddet er som regel grodd etter 6-12 uker. Opptreningstiden vil variere etter skadens kompleksitet.

Det vil bli lagt ny bandasje på såret før du reiser hjem. Deretter skifter du selv på såret ved behov. For eksempel om bandasjen skulle bli skitten, våt, løsner eller om det siver sårvæske i den. En tørr bandasje kan ligge på såret i 5 dager. Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift.

Du vil bli innkalt til kontroller etter operasjonen, der det blir tatt røntgenbilde. Når alt ser greit ut vil du få beskjed om at du kan starte med gradvis belastning av den opererte foten.

  • Bruddet trenger omtrent 6 uker på å gro, derfor skal du ikke tråkke på foten i denne perioden. Gå med krykker, hvil foten på gulvet når du står i ro. Enkelte brudd krever at du må gå med krykker i 12 uker, du vil få informasjon om dette gjelder deg. Dersom du har fått påvist en skade av leddbåndet (syndesmosen), er det nødvendig å gå med krykker i 12 uker.

  • Bestill time hos fastlegen din for fjerning av sting. Disse skal fjernes etter 2-3 uker.

  • Før såret er tørt må såret dekkes til med for eksempel plastpose ved dusjing. Når såret er tørt kan du dusje med plaster på (ofte etter ca 3 dager). Husk da å alltid skifte til tørr bandasje etter dusjing. 

  • Noen har behov for reseptbelagte smertestillende på resept. Dette avtales med lege ved utreise. Resepten er elektronisk og du kan hente den ut på alle apotek. Ta med legitimasjon. 

  • Ta kontakt med sykehuset ved tegn til infeksjon.

Informasjon fra fysioterapeut

Disse rådene er for deg med en ankel som er vurdert som øvelsesstabil, men ikke belastningsstabil. Ikke stå på foten eller bær vekt på den på annen måte. Du kan hvile foten på underlaget når du sitter.

Kle på deg sokk og sko som vanlig. Velg sko der du kan åpne lissene eller borrelåsen helt for å få plass til den hovne foten. Når du står kan du støtte kneet på en krakk. Krakken hjelper deg å stå lenger, for eksempel på badet eller kjøkkenet. Ryggsekk, mageveske eller trillebord kan være til hjelp for å få med seg varer.

Det er vanlig med hevelse etter et brudd, og ytterligere hevelse etter operasjon. Hevelsen er en kilde til ubehag og smerte. For å få ned hevelsen, gjelder følgende prinsipper:

  • Beveg tærne og ankelen. Når du vekselsvis bøyer og strekker alle tærne, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av foten. Når hevelsen går ned blir det lettere å bevege, og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme i gang med bevegelse allerede første dag etter operasjonen. Vene-muskelpumpen er kroppens viktigste måte å transportere væske ut fra bena. 

  • Hold foten høyt. For mest effektiv drenasje legger du deg med foten høyere enn hjertet, og med åpne vinkler i kne og hofte. For eksempel kan du ligge på sofaen med foten hvilende oppå sofaens ryggstøtte. 

  • Begrens gangdistansen. Når du kjenner at sprenget i foten blir stort, tar du pause. Ha to stoler tilgjengelig, så du sitter på den ene og legger foten på den andre. 

  • Hvis du har gått langt, eller på annen måte har hatt foten lenge nede, får du bort sprenget raskest på denne måten: Legg deg på ryggen og sykle med benet i luften. På den måten får du både tyngdens hjelp og aktivert vene-muskelpumpe.

  • Kompresjonsbånd eller støttestrømpe kan være aktuelt hvis du må ha foten lenge nede.

Etter brudd og operasjon blir ankelen hoven, stiv og vond å bevege på. Som regel er det vanskeligst å bøye ankelleddet oppover. For å få tilbake bevegeligheten, må du bevege ankelen jevnlig gjennom hele dagen. Denne framgangsmåten kan være til hjelp:

  • Bøy opp ankelleddet så langt du klarer med muskelkraft
    Fot med operert ankelledd og slakt bånd. Foto
  • Trekk litt videre med hjelp av et bånd festet rundt tåballene
    Fot med operert ankel og stramt bånd. Foto
  • Slipp båndet, mens du med muskelkraft forsøker å holde ankelen i den nye stillingen
    Fot med operert ankel som er bøyd og slakt bånd. Foto
  • Senk ankelen ned igjen og slapp av, for en liten pause før neste repetisjon
    Fot med operert ankel i avslappet stilling. Foto

Gjør øvelsen både med bøyd og strakt kne.

  • Bøy opp ankelleddet så langt du klarer med muskelkraft
    Fot med operert ankel og bøyd kne og slakt bånd. Foto
  • Trekk litt videre med hjelp av et bånd festet rundt tåballene
    Fot med operert ankel og bøyd kne og strammet bånd. Foto
  • Slipp båndet, mens du med muskelkraft forsøker å holde ankelen i den nye stillingen
    Fot med operert ankel og bøyd kne og delvis slakt bånd. Foto
  • Senk ankelen ned igjen, slapp av og ta en liten pause før neste repetisjon
    Fot med operert ankel og bøyd kne og avslappet ankelledd. Foto

Når ankelbevegelsen går lettere, kan du ha progresjon i øvelsene. Beveg ankelen i alle retninger: Opp, ned, sideveis, i sirkler begge veier.

For å vedlikeholde mest mulig normal funksjon i resten av kroppen, kan du gjøre følgende:

  • Bøy og strekk kneet. 

  • Beveg hoften i alle retninger.

  • Strekk hoften helt. Stå med kneet støttet på en krakk og tøy hofteleddet. 

  • Stram lårmuskulaturen og setemuskulaturen med full kraft.

  • Tøy fingrene og håndleddene for å få avspenning hvis du blir sliten i hendene av å gå med krykker.

  • Rull skuldrene og tøy nakken hvis det er der du kjenner krykkebelastningen.

  • Du kan fritt trene overkroppen og det uskadde benet så mye du vil.

Du skal ikke legge kroppsvekt på operert fot. Likevel har ankelen godt av bevegelsen som en normal gangsyklus gir. Du bør derfor øve såkalt «touchbelastning», det vil si å la foten berøre gulvet uten å legge vekt på den.

Når du går et skritt, tar du all vekten på armene mens den opererte foten bare berører gulvet. Ta like lange steg med hvert ben, slik at operert fot får så normal bevegelse som mulig.

Person på krykker og fot med operert ankelledd berører gulvet. Foto
Person på krykker og fot med operert ankelledd berører gulvet. Foto

Hvis du har nedsatt balanse, er svimmel eller ikke har sterke nok armer til å løfte hele kroppsvekten din, skal du ikke touchbelaste. Da skal du holde operert fot oppe fra gulvet og hinke. Det er førsteprioritert at du ikke belaster den opererte foten.

Gåstativ eller underarmsrullator er stødige og egnede ganghjelpemiddel. Det er kommunens ansvar å låne ut korttidshjelpemiddel når du er utenfor institusjon.

Du kan hinke i trappen med støtte til krykker eller gelender.

Oppover: Plassér krykkene på det trinnet du står på, og hink opp ett trinn med frisk fot. Gjenta for neste trinn.

Nedover: Plassér krykkene ett trinn ned, sammen med skadd fot. Hink deretter ned med frisk fot. Gjenta for neste trinn.

Hvis det er for tungt å hinke, kan du sette deg i trappen og ake baken trinn for trinn.Du kan plassere en stødig stol i toppen av trappen for å kunne støtte deg til denne når du skal reise deg opp igjen fra gulvsittende stilling.

Det er også en mulighet å omorganisere hverdagssituasjonen slik at du slipper trappen.

Bruddtilhelingen tar oftest 6-8 uker. Hvis også syndesmosen (membranen mellom de to rørknoklene i leggen) er skadet, tar tilhelingen oftest rundt 12 uker. Når du etter tilheling tillates full belastning, så øk belastningen gradvis.

Slutt først med krykke på den skadde siden. Når du går bare med én krykke, holder du den altså i hånden på motsatt side av den skadde foten. Behold denne krykken fram til du klarer å gå uten å halte. Slutt først med krykkene innendørs. Bruk krykkene ved utendørs gange i 1-2 uker etter du har sluttet med dem innendørs.

Fortsett å bevege ankelen og tærne mange ganger daglig frem til du har oppnådd normal bevegelse. I tillegg tåler ankelen mer belastende øvelser nå. Her er eksempler på øvelser du kan gjøre:

  1. Stå med bena i hoftebreddes avstand. Flytt kroppsvekten fra side til side. Slik får du gradvis vent deg til å stå på den skadde foten.

  2. Stå på tå. Støtt deg til noe for balansens skyld fram til du er trygg uten støtte.

  3. Stå på hælene og løft tærne opp fra gulvet. Støtt deg til noe for balansens skyld fram til du er trygg uten støtte.

  4. Stå på den skadde foten alene. Støtt deg til noe for balansens skyld fram til du er trygg uten. Bruk 10 minutter daglig på denne øvelsen.

  5. Stå på den skadde foten alene, samtidig som du gjør noe annet med resten av kroppen: Kle på sokk og benklær på den friske foten. Puss tennene. Sving frisk fot fram og tilbake. Skriv alfabetet i luften med den friske foten. Dette trener balansen og leddsansen i den skadde ankelen. Denne øvelsen erstatter øvelse nr. 4 når du er klar for det. Bruk 10 minutter daglig på denne øvelsen.

  6. Stå med forfoten i en trapp og senk hælen ned utenfor trappetrinnet. Dette tøyer ankelbevegelsen.

Dersom det er vanskelig å gjenvinne god ankelfunksjon på egenhånd, kan du kontakte fysioterapeut. Det er ikke uvanlig å ha noe smerter og hevelse i foten ved anstrengelse flere måneder etter skaden, for eksempel når du går i trapper, bakker og ulendt terreng.

Vær oppmerksom

Ved mistanke om infeksjon skal du raskt kontakte sykehuset. Tegn på infeksjon er:

  • Rødhet, hevelse og varme i huden
  • Væske fra såret
  • Økende smerter
  • Feber
  • Generell sykdomsfølelse

Kontakt

Sykehuset Namsos Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Kontakt Ortopedisk avdeling, Sykehuset Namsos

Oppmøtested

Ortopedisk avdeling har sengepost i tredje etasje (D3). Poliklinikk ligger i første etasje.

En bygning med et helikopter foran seg

Sykehuset Namsos

Havikvegen 8

7803 Namsos

Transport

 

Diagram

 

 

Du kommer til Sykehuset Namsos med rutegående buss, båt eller fly.

Bussholdeplassen ligger like ved sykehusets hovedinngang. Les mer om rutetider på atb.no, Widerøe og FosenNamsos Sjø.

Namsos Taxi har telefonnummer 74 27 28 28.

Det er begrenset med parkeringsplasser ved sykehuset. Vi anbefaler derfor at besøkende reiser kollektivt. Buss stopper like ved hovedinngangen.

Kommer du med bil, er det parkeringsmuligheter på flere parkeringsplasser på sykehusområdet. For våre blodgivere er det gratis parkering på avsatte plasser. Alle øvrige plasser er betalingsplasser. Du kan betale kontant, med bankkort eller easy:park app på mobiltelefon. Informasjon om dette finner du på parkeringsautomatene.

Vi anbefaler ikke bruk av egen bil ved innleggelse, dagkirurgi eller annen poliklinisk operasjon. Behandling og medisinering kan føre til at bilkjøring må unngås.

Praktisk informasjon

Du kan koble deg til og surfe gratis på nettverket GjestenettHMN. Passord bestiller du i nettleseren, og får tilsendt på sms. Det trådløse nettverket har dekning de fleste steder på sykehuset.

Sykehuset har sitt kapell / stille rom i første etasje i A-blokka. Det brukes til seremonier for alle livssyn. Kapellet er åpent på dagtid og kan benyttes til en stille stund, alene eller sammen med noen. Vi ber om at du slokker stearinlys dersom du tenner det.

Ønsker du kontakt med sykehusets diakon kan personalet på avdelingen formidle dette.

Preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Namsos

​Narvesen drifter kiosk på dagtid, samt mat- og drikketilbud via automater utenfor åpningstid. Kiosktilbudet inkluderer salg av blomster.​

Åpningstider
Mandag til fredag: 08:00 - 20:00
Lørdag: 09:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 19:00


Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter. 

Pasientr​eiser


​Det er ikke tillatt å røyke inne i sykehusbyggene. Du kan røyke på anviste steder i nærheten av hovedinngangen.

Ønsker du nikotintyggegummi eller nikotinplaster ved innleggelsen på sykehuset? Ta kontakt med personalet når du er kommet på avdelingen, så får du hjelp.

​På sykehusapoteket får du kjøpt medisiner, sykepleieartikler og andre apotekvarer, og råd og veiledning om bruk av legemidler og utstyr. Sykehusapoteket er lokalisert i underetasjen ved siden av kantina.​

For åpningstider og kontaktinformasjon, se sykehusapotekets hjemmeside

Sykehuskafeen er åpen alle.

Sykehuskafeen finner du i underetasjen, ved siden av sykehusapoteket.

Åpningstider

Mandag til torsdag: 07:30 - 16:30
Fredag: 07:30 - 15:30
Helg/helligdager: 09:00 - 15:00
Åpningstider kan avvike ved lavaktivitetsperioder.
 
Middag serveres fra klokka 12:00 alle dager.

Bruk av mobiltelefon er tillatt på sykehuset. Vennligst sett mobilen på lydløs og ta hensyn til andre pasienter.​