Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tidlig avklaring av pasienter i psykiatrien

To ganger i uken møtes et eget team i Klinikk for psykisk helsevern og rus for tidlig avklaring av pasientene. Før kunne pasientene vente opptil tre måneder før behandling kom i gang, nå blir de avklart i rekordfart.

Publisert 26.03.2025
Sist oppdatert 27.03.2025
Kvinne i samtale med en behandler

Foto: Colourbox.com

Illustrasjonsfoto

Tidlig avklaring er en metodikk for å hjelpe pasientene i psykiatrien tidligere. Metoden er velprøvd og har vært i bruk ved Tiller DPS over mange år. Det er nettopp metodikken fra Tiller som allmennpsykiatrisk poliklinikk på Sykehuset Levanger har innført.

En person som smiler til kameraet
Seksjonsleder Gunhild Hammer.


-Metodikken går ut på at vi skal hjelpe pasienten tidligere og vi skal utrede på indikasjon og ikke på «standard prosedyre». Det betyr at vi tidlig skal gjøre en vurdering på hva pasienten har et behov for i møte med oss, forklarer seksjonsleder Gunhild Hammer.

-Hva er erfaringen da, etter å ha jobbet med denne metodikken i rundt ett år?
-Det viktigste funnet er at pasientene trenger hjelp når de kommer hit, men de trenger ikke nødvendigvis den hjelpen vi tilbyr, sier Hammer.

-Det må du forklare nærmere. 
-Med det mener jeg at pasienten ikke nødvendigvis har behov for de psykoterapautiske intervensjonene som vi tilbyr. Det er heller ikke alle som har behov for utredning - de har kanskje behov for at vi validerer og forstår deres situasjon, og at vi hjelper dem med å få koblet på de rette instansene. Det være seg familievernkontor, kommunale tjenester eller noe annet. For mange er det «bare» det som skal til. Vi dulter på en måte en del pasienter i riktig retning, forklarer Hammer.

Mange blir snudd

Den store endringen er å finne i førstemøtet med pasientene. Tidligere praksis var å utforske og screene mange områder av pasientens liv, etter et pakkeforløp for psykisk helsevern. Dette var noe som kunne ta lang tid. Med tidlig avklaring er dette forløpet endret.

I førstemøte med pasienten er klinikken opptatt av tre forhold: Hva er pasientens problem? Hvem ønsker at pasienten skal være her – er det pasienten selv, fastlege, nav eller familie? Og, er det blokkeringer som kan hindre endringsarbeid?

-Ved å gjøre denne kartleggingen tidlig får vi avdekt viktige moment knyttet til om pasienten kan tilegne seg den hjelpen vi kan gi. Den hjelpen vi tilbyr passer ikke nødvendig vis alle, for pasienten selv er nødt til å være interessert i eget endringsarbeid. Vi kan ikke endre pasientens familie og vi kan ikke forandre pasientens arbeidsgiver, men vi kan jobbe med pasienten, sier Hammer.

-Men nå blir 56 prosent av pasientene "tidlig avklart", og kun 32 av 112 fra siste måleperiode blir sendt til utredning, hva sier de tallene egentlig?
-Det sier nok at samfunnet vårt har endret seg og at mange har det vanskelig. Symptomene som pasientene får, med depresjon og angst-symptomer, kan også være symptomer på det å ha det vanskelig. Da kan det være godt å komme hit for tidlig avklaring og få høre at de symptomene du har er noe alle ville hatt – gitt den situasjonen du står i. Det er helt normalt, du er ikke syk. Men samtidig er det naturligvis slik at de som trenger vår behandling skal få behandling, forklarer seksjonsleder Gunhild Hammer.

Et par kvinner som smiler
Seksjonsleder Gunnhild Hammer og koordinator Stine Solberg jobber begge med prosjekt tidlig avklaring i psykiatrien.