Lanserer digitalt hjemmesykehus

Siden 2015 har barneavdelingen på Sykehuset Levanger drevet hjemmesykehus til premature og syke nyfødte, der familien har fått hjemmebesøk av vårt ambulerende team. Nå digitaliseres tilbudet og utvides samtidig til å gjelde alle familier i Helse Nord-Trøndelag sitt opptaksområdet.

Publisert 31.10.2024
Noen få personer som ser på et nettbrett
Nå er "hjemmesykehustjenesten» digitalisert. Fra venstre: Janne Fætten, barnesykepleier, Åse Farbu, konst. seksjonsleder ved nyfødtmedisinsk og Paul Georg Skogen, klinikkleder ved Klinikk for kvinne, barn og familie.

Når et barn som er innlagt på nyfødtmedisinsk seksjon er medisinsk stabilt og klar for det, mener vi det er best for barn og foreldre å kunne reise hjem så tidlig som mulig. Dette fordi vi mener at barn og foreldre kort og godt har det best hjemme.

Tilbudet om hjemmesykehus gjelder familier til premature og syke nyfødte barn som har reist hjem med en sonde med tanke på næring, før etablert amming/flaske har kommer helt i orden. Fram til i dag har hjemmesykehus vært et tilbud til de som bor innenfor en times radius fra Sykehuset Levanger. De som bor lenger unna har stått uten et slikt tilbud.

Nå er «hjemmesykehus-tilbudet» digitalisert, slik at alle familier i hele Helse Nord-Trøndelag sitt nedslagsfelt får samme tilbud. 

-Å være med på å sikre at vi kan nå flere, som ellers hadde gått glipp av å reise hjem til sine søsken og familie, er en kjempefordel for familien, sier klinikkleder Paul Georg Skogen ved Klinikk for kvinne, barn og familie i Helse Nord-Trøndelag.

Hvordan fungerer det nye tilbudet?

Det nye tilbudet går i korte trekk ut på at familiene får med seg et nettbrett når de reiser hjem fra sykehuset. På nettbrettet finner de den viktigste informasjonen som familiene trenger for å klare seg i hjemmet. På nettbrettet finner de tekst, bilder og videoer.

I tillegg kan familiene fylle ut et digitalt skjema som hjemmesykehus-teamet tar imot og følger med på - før de kommer på «hjemmebesøk» digitalt. Gjennom nettbrettet kan familiene også ta kontakt med sykehuset om de trenger hjelp, og de kan kommunisere med avdelingen -  for eksempel med videosamtale eller ved å sende over bilder ol.

 -Vi sender ingen familier hjem før de selv mener de er klar for det. Men digitaliseringen gjør det jo mulig for barna og foreldrene å være hjemme, noe de aller fleste faktisk ønsker. Med fysiske hjemmebesøk ble en del pasienter ekskludert, da vi ikke kunne oppsøke alle i vårt opptaksområde. Nå får alle familier det samme tilbudet fra sykehuset. Oppfølgingen er som før, men fremover møter de oss på en skjerm og ikke i fysisk i stua, sier barnesykepleier Hanne Fætten.

 -Får man til et like god tilbud da, når man ikke har pasienten foran seg?
-Forskning viser jo at man får det. Tilbakemeldingene fra foreldrene tilsier også at de får like god oppfølging. Vi har jo gått noen runder med dette her på avdelingen, og vår konklusjon er at forskningen og tilbakemeldingen stemmer godt med det vi selv erfarer - digital oppfølging fungerer godt. Så er det også slik at de som ikke ønsker digital oppfølging heller ikke vil få det, sier konstituert seksjonsleder Åse Farbu.

Farbu og Fætten har vært sentrale i arbeidet med å få etablert det digitale tilbudet. I går hadde avdelingen en høytidelig markering av det nye tilbudet på avdelingen.

Helsetjenesten må endre seg

Tilgangen på helsepersonell er utfordrende, og vil bli mer krevende i årene som kommer. Gjennom et utviklings- og omstillingsarbeid jobber Helse Nord-Trøndelag med å sikre at ressursbruken er tilpasset behovet for helsetjenester i vårt opptaksområde. Samtidig skal helseforetaket sikre at rett pasient får riktig tilbud til rett tid - på riktig sted. 

-Det er veldig spennende at vi klarer å digitalisere en tjeneste mot en så sårbar gruppe som vi snakker om her. Det er jo en forventning ute i befolkningen om at vi i helsetjenesten også skal følge utviklingen i samfunnet. At vi da kan være med å tilby digitalt hjemmesykehus må jo være helt suverent, sier klikksjef Paul Georg Skogen.

 Han får støtte av fagsjef Hanne Frøyshov i Helse Nord-Trøndelag.

En mann iført hvit skjorte
Fagsjef Hanne Frøyshov.

 

-Dette er et veldig godt eksempel på at vi ved å gjøre tingene på en litt annen måte kan gi et godt helsetilbud til flere pasienter, uten at det går ut over kvaliteten. I årene som kommer øker andelen eldre, mens veksten i helsepersonell ikke vil øke tilsvarende. Det betyr at vi i helsetjenesten må finne nye måter å jobbe på. Digitalt hjemmesykehus er derfor et eksempel på hvordan tjenestene kan utvikles for framtiden, sier fagsjef Hanne Frøyshov. 

 

Hvem kan reise tidlig hjem og få digital oppfølging?

  • Barn som er medisinsk stabile, men fortsatt trenger oppfølging fra nyfødtmedisinsk seksjon
  • Barn i spisetreningsperioden – altså barn som har kommet i gang med å spise noe selv, men som fortsatt trenger påfyll med sonde.
  • Barn med kronisk sykdom
  • Barn med to omsorgspersoner hjemme