De startet med 50 pasienter. Nå følger de opp 1.300 per telefon
Ikke lenge før koronapandemien fikk lungepoliklinikken på Sykehuset Levanger nye og moderne maskiner (CPAP) for behandling av søvnapné. Det åpnet for nye måter å følge opp pasientene på.

CPAP-maskiner er noe pasientene har med seg hjem. Utstyret øker lufttrykket i luftveiene når pasientene sover, med den hensikt å eliminere snorking og forebygge søvnapné. De nye maskinene kan automatisk sende data fra pasientens soverom direkte inn til sykehuset, noe som åpner for nye muligheter.
-Før var det sånn at vi kalte inn pasientene fysisk til poliklinisk oppfølging her på sykehuset. Pasientene hadde med seg maskina hit, slik at vi kunne «lese» av data. Halvparten av pasientene våre er i yrkesaktiv alder og mange av dem kom i arbeidsklær. Det var tydelig at de måtte ta seg fri fra arbeidet for å komme hit. Ofte var behandlingen helt fin og det var ingen spesielle tiltak vi måtte gjøre her på sykehuset. Vi testet maskina, klappet pasienten på skuldra med beskjed om at de hadde gjort en god jobb og sendte dem hjem igjen, forteller fagutviklingssykepleier Vigdis Fossland ved lungepoliklinikken på Sykehuset Levanger.

Foto: Helse Nord-Trøndelag
-Men sånn er det ikke nå?
-Nei, en stund etter at vi tok i bruk de nye maskinene ønsket vi å ta i bruk avstandsoppfølgingen, slik at pasienten kunne spares for oppmøter - samtidig som vi kunne øke effektiviteten. Vi starter opp et prosjekt med 50 pasienter som vi fulgte opp over telefon, med tanke om å bredde ut senere. Innføring av ny praksis tar jo vanligvis år, men pandemien ga oss en enorm drahjelp. Da kunne ikke pasientene komme hit og sykepleierne fikk dermed ledig kapasitet, sier Fossland.
-Vi satte oss derfor ned og ringte de pasientene som egentlig skulle på sykehuset for kontroll. Pasientene fikk tilbud om at vi kunne koble opp maskina, last ned data over noen uker og deretter følge opp pasienten over telefon etter at vi har lest av dataene, forklarer Fossland.
Allerede ett år etter innføringen av den nye praksisen ble 95 prosent av all oppfølging av CPAP-pasientene løst gjennom telefonkonsultasjon. Siden har andelen mer eller mindre holdt seg på dette nivået, mens antall pasienter som følges opp på telefon har økt til 1.300. Likevel er det slik at de pasientene som trenger å komme på sykehuset får sin oppfølging på sykehuset.
-Vi har gjennomført en brukerundersøkelse som viser gode resultat, og vi skal i gang med en ny i disse dager. Pasientene er fornøyd og de er kjent med at de kan ta kontakt med oss, om det skulle være noe spesielt. Samtidig erfarer vi at kvaliteten i oppfølgingen og behandlingen er like god som før, foreller Fossland.
-Hva er neste skritt for dere nå?
-Dette er en pasientgruppe som ikke blir mindre, snarere tvert om. Vi har en årlig økning på rundt 200 pasienter, og det er noe vi kjenner på. Kapasiteten begynner å bli sprengt. Selv om vi får til å følge opp langt flere pasienter med telefonkonsultasjon enn ved tradisjonell poliklinisk oppfølging, må vi utvikle oss videre. Vi ønsker derfor å bevege oss bort fra kalenderstyrt oppfølging over til behovsstyrt oppfølging. Målet er at vi skal kunne håndtere enda flere pasienter med samme ressursinnsats, uten at det skal ut over kvaliteten, forklarer Vigdis Fossland.