Raskere røntgensvar med kunstig intelligens

Helse Nord-Trøndelag har tatt i bruk kunstig intelligens i klinikk for bildediagnostikk. Det betyr at pasientene vil få raskere svar etter røntgenundersøkelse ved mistanke om mindre bruddskader.

Publisert 14.04.2025
En mann og en kvinne som sitter ved et bord med en bærbar datamaskin
Helse Nord-Trøndelag i gang med kunstig intelligens i klinisk arbeid.

Kunstig intelligens (KI) vil endre pasientforløp og arbeidsflyten for helsepersonell. Med KI kan man gi umiddelbare svar på røntgenfunn, noe som betyr at dersom resultatet ikke viser tegn til brudd og det ikke er behov for ytterligere legetilsyn kan pasienten reise hjem uten unødig venting. Dette bidrar til kortere ventetid både for pasienter og for helsepersonellet.

-Tradisjonelt har det vært sånn at alle pasienter med spørsmål om brudd har blitt sendt videre til ortopedisk poliklinikk for vurdering av ortoped, etter at vi på bildediagnostikk har tatt røntgenbilde. Med kunstig intelligens kan vi sende hjem de pasientene hvor systemet ikke finner brudd om fastlegen eller legevaktslegen mener det ikke er behov for ytterligere legetilsyn, sier klinikksjef Rune Wagnild i Klinikk for bildediagnostikk i Helse Nord-Trøndelag.

En person som snakker med en gruppe mennesker
Klinikksjef Rune Wagnild i Klinikk for bildediagnostikk i Helse Nord-Trøndelag. Her under intervju med NRK.

Regionalt prosjekt

KI-prosjektet i klinikk for bildediagnostikk i Helse Nord-Trøndelag inngår i et større regionalt prosjekt, der alle helseforetakene i Midt-Norge tar i bruk KI på røntgenområdet. I Helse Nord-Trøndelag er Sykehuset Levanger først ut, mens Sykehuset Namsos etter planen tar i bruk teknologien før sommeren.

-Kunstig intelligens er ikke noe som erstatter radiologene (røntgenleger). KI er et støtteverktøy for dem i deres arbeid, og det er fortsatt radiologene som må gjøre den endelige vurderingen av røntgenbildene, sier fung. seksjonsleder Trine Lello i avdeling for bildediagnostikk på Sykehuset Levanger.

Et røntgenbilde av en persons kropp
Her har systemet konstatert brudd i høyre stortå.

Et støtteverktøy

Programmet BoneView fra Gleamer analyserer røntgenbilder av skjelettet, fra nakken og ned, av pasienter over to år. Verktøyet er trent til å oppdage brudd, veske i ledd eller om ledd som er ute av stilling. I løpet av et minutt eller to har BoneView analysert bildet og identifisert om det foreligger brudd eller ikke. Selv om KI gjør prosessen raskere enn før blir alle bildene også gransket av en radiolog.

-Nå prøver vi ut BoneView over en periode på to år sammen med de andre helseforetakene og sykehusene i Helse Midt-Norge. Gjennom samarbeidet ønsker vi å evaluere KI-verktøyets potensial for videre implementering i helsetjenesten, forklarer Rune Wagnild og Trine Lello.

Fakta

  • Når helseforetaket nå tar i bruk kunstig intelligens og systemet ikke konstaterer brudd, kan sykehuset sende pasientene hjem med en gang om henvisende lege (fastlegen eller legevaktslegen) mener det ikke er behov for ytterligere legetilsyn

  • Verktøyet blir brukt på røntgenbilder av skjelett under nakkenivå for pasienter over to år

  • Verktøyet er trent til å identifisere brudd, væske i ledd og ledd som er ute av stilling
Du må godta «informasjonskapsler fra tredjeparter» for å kunne se dette innholdet.