Mammografiprogrammet flytter til Moan

Mammografiprogrammet på Innherred flytter fra Sykehuset Levanger til Moan-området. Årsaken er at sykehuset ønsker å sikre nok kapasitet på sykehuset til å kunne håndtere egne pasienter.

Publisert 17.06.2024
En mann og en kvinne som står ved siden av en maskin
Fagradiograf Monica Vinje og avdelingsleder Rune Blikø flytter mammografiprogrammet til Moan-området i Levanger. Her fotografert i de nye lokalene.

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner i Norge. En av ni kvinner får påvist brystkreft eller forstadier til brystkreft i løpet av livet. I Norge får alle kvinner mellom 50 og 69 år invitasjon til mammografiscreening hvert annet år. Invitasjonen sendes som et personlig brev, enten fysisk brev i posten eller digitalt.

På Moan fra 19.august

Tidligere har mammografiscreeningen foregått på Sykehuset Levanger, men fra 19. august flytter screeningprogrammet til Moan. Selve screeningen vil fortsatt bli gjennomført av fagfolk fra Helse Nord-Trøndelag. Endringen i oppmøtested gjelder kun for deltakere i mammografiprogrammet.   

- Denne endringer gjelder kvinner som deltar i mammografiprogrammet og som er bosatt i kommunene Frosta, Inderøy, Levanger, Meråker, Steinkjer, Stjørdal og Verdal. Fra 19. august må deltakerne i programmet møte opp på Moan for screeningundersøkelse, sier Rune Blikø som er avdelingsleder i avdeling for bildediagnostikk på Sykehuset Levanger.

Kort om mammografiprogrammet

Mammografiprogrammet har eksistert som offentlig screeningprogram i over 25 år. Mammografiprogrammet er et offentlig drevet tilbud. Selve screeningundersøkelsene foregår ute i mobile screeningenheter, busser og på sykehus drevet av helseforetakene.

Mammografiprogrammet sentralt administrerer og kvalitetssikrer programmet. Den sentrale enheten er organisert under Kreftregisteret.