Bygger framtidens fødeavdeling

Fødeavdelingen ved Sykehuset Levanger står foran en omfattende ombyggingsperiode. Planen er å åpne en tipp, topp moderne fødeavdeling juni 2025.

Publisert 13.02.2024
Sist oppdatert 24.05.2024
En person på et sykehusrom
Illustrasjonsfoto generert ved bruk av kunstig intelligens.

I perioden september 2024 til juni 2025 vil det foregå omfattende byggearbeider ved fødeavdelingen på Sykehuset Levanger. Fødeavdelingen skal utvides i areal, alle fødestuene får egne bad, og lokalene får gode fasiliteter for både fødende og ansatte og vil fremstå i moderne lyse farger. 


I tillegg til tre nye godt utstyrte fødestuer skal det bygges tre observasjonsrom, samt et mottaksrom som også kan brukes som fødestue når det er mange fødende på sykehuset. I tillegg skal det bygges et spesialrom, der nyfødte som har problemer med oksygentilførsel (asfyksi) kan observeres og behandles. 

-Vi holder til et bygg fra -70 tallet der det er gjort lite endringer siden bygget sto ferdig. Vi trenger sårt denne oppgraderingen, og vi ser virkelig frem til den dagen vi skal åpne en moderne fødeavdeling som svarer ut dagens- og framtidens behov, sier avdelingsleder Gudrun Veske i Helse Nord-Trøndelag. 

Et nærbilde av en person som smiler
Avdelingsleder Gudrun Veske.

-På hvilken måte da?
-I dag har vi små fødestuer som ikke tilfredsstiller anbefalinger og standarder som gjelder i dag. Etter ombyggingen vil vi få tre fødestuer og et mottaksrom som kan benyttes som fødestue, alle med egne bad. De vil ha god størrelse og blir godt utstyrt, to av fødestuene får badekar og alle stuene vil ha lystgass tilgjengelig. Det blir kort og godt til det bedre for både fødende og våre ansatte, sier Veske.  

Midlertidig endring i tilbudet

I september tar man fatt på ombyggingen av selve fødeavdelingen, og da må avdelingen flytte inn i midlertidige lokaler. I april måned starter man derfor jobben med å bygge en midlertidig fødeavdeling som skal tas i bruk til høsten. De midlertidige lokalene vil bestå av tre fødestuer, og vil ha tilhold der dagens gyn- og barsel avdeling er plassert. Personellet er det samme og de vil gjøre det de kan for at oppholdet blir bra selv om føden midlertidig er flyttet til midlertidige lokaler. De midlertidige stuene er fullverdige fødestuer, og alle har bad med dusj på rommet.

-I perioder med mange innlagte pasienter på samme tid kan det hende at vi i ombyggingsperioden kan bli nødt til å legge flere pasienter på samme rom. Det er naturligvis noe vi vil forsøke å unngå i det lengste, men skulle vi havne i en situasjon hvor pasienter må dele rom vil det dessverre ikke være mulig for partner å overnatte på sykehuset, forklarer avdelingsleder Gudrun Veske.

Det vil ikke bli tilbud om lystgass på den midlertidige fødeavdelingen, men de fødende vil selvfølgelig bli ivaretatt med annen type smertelindring.