Sykehusklovnene

På Sykehuset Levanger kan du treffe på sykehusklovner. De går rundt til barn og unge og bidrar til å gjøre sykehusoppholdet litt bedre.

Publisert 11.09.2023

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon bestående av 50 profesjonelle scenekunstnere. De har spesialisert seg i arbeid med barn og unge på sykehus. Sykehusklovnene samarbeider med 19 sykehus rundt om i landet. 

Helse Nord-Trøndelag er en av samarbeidspartnerne og barn- og habiliteringsavdelingen, som er lokalisert til Sykehuset Levanger, får titt og ofte besøk av klovnene. 

Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle måte å kommunisere på, besøker klovnene unge pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper de unike øyeblikk.

Opphold på sykehus kan være skremmende for både pasienter og pårørende. Sykehusklovnene møter barna på deres premisser og gir dem pusterom i en krevende sykehushverdag. Klovnene kan tenne livsgnist, gi økt selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Latter, lek og undring kan nemlig mobilisere uante krefter i små og store kropper. Å se barna fryde seg i møtet med klovnene kan være et sårt tiltrengt og etterlengtet avbrekk for pårørende.  

Sykehusklovnene kan ikke forandre helsesituasjonen til den de møter,​ men de kan gjøre noe med opplevelsen. Dermed kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. En studie fra 2020, som Oslo Universitetssykehus sto bak, kommer det frem at tilstedeværelse av sykehusklovner under medisinske behandlinger bidrar til signifikant mindre bruk av tvang og beroligende midler overfor barna.

​​Sykehusklovnene finansieres av innsamlede midler og de mottar ingen fast offentlig støtte. Etter å ha mistet grasrotandelen fra Norsk Tipping står de i en økonomisk krevende situasjon. Derfor intensiverer de innsamlingsarbeidet i 2023 for å kunne opprettholde tilbudet. 

Fakta om sykehusklovnene:

  • Sykehusklovnene er en ideell organisasjon med 50 profesjonelle sykehusklovner 
  • Sykehusklovnene startet i Levanger i koronaåret 2020
  • I fjor traff sykehusklovnene 231 pasienter tilhørende Helse Nord-Trøndelag  
  • På barn- og habiliteringsavdelingen får vi besøk av både lokal sykehusklovn fra Levanger og sykehusklovner fra Trondheim. De er tilstede annen hver uke.

Les mer om sykehusklovnene på: https://www.sykehusklovnene.no 

Har du lyst til å støtte sykehusklovnene? Les mer her:
Slik kan du bidra - Sykehusklovnene