Vardesenteret og Pusterommet St.Olavs hospital med digitale tilbud:

Kreftrehabilitering - rett hjem i stua

Rehabiliteringssenteret Vardesenteret og Pusterommet ligger fysisk i Trondheim på sykehusområdet. Nå er tilbudet tilgjengelig for alle - uansett hvor du bor.

Publisert 21.10.2021
Sist oppdatert 31.10.2021
Hjemmetrening med veiledning fra pusterommet via skjerm. Foto.

Digitalisering gjør rehabilitering etter kreft mye mer tilgjengelig. Illustrasjonsfoto: Kreftforeningen

​Vardesenteret og Pusterommet St. Olavs hospital ligger ved siden av pasienthotellet i Trondheim. Senteret er et lavterskeltilbud for alle som er berørte av kreft; pasienter, overlevere, pårørende og etterlatte. Her kan du få tilpasset opptrening, delta på kurs, få samtale med fagpersoner eller likepersoner, eller bruke senteret som et venterom mellom behandling og prøvesvar. De har ofte fått kommentarer om at senteret dessverre ligger alt for langt unna for mange. Nå er mange av tilbudene tilgjengelig for alle i hele Midt-Norge.

– Vi har digitalisert mange av tilbudene våre. Nå kan du delta på trening eller kurs uten å være bekymret for lang reisevei eller smittefare, sier senterkoordinator på Vardesenteret Laila Grøthe. – Vi har lenge ønsket å gjøre tilbudene våre tilgjengelige for alle de som ikke bor i Trondheim. Koronapandemien satt fortgang i drømmen om å tilby digitale tjenester.

Kreftbehandling er hardt for hele kroppen. Mange har mistet mye muskelmasse, andre har dårligere matlyst enn tidligere og for noen handler det om å godta at hverdagen aldri blir som den en gang var. 

– Målet med rehabilitering er å kunne mestre livet med og etter kreftsykdom med best mulig livskvalitet. Rehabilitering handler om både medisinske, sosiale og psykososiale behov, sier Grøthe.

​Uten reisevei og smittefare

Pandemien og strenge smitteverntiltak, gjorde det vanskeligere for mange kreftpasienter å benytte seg av rehabiliteringstilbud og -tjenester. 

Kreftforeningen varslet om at over 50 prosent av kreftpasienter og pårørende har mistet rehabiliteringstilbud og mestringstilbud under pandemien. Dette er tilbud som er viktige for at kreftrammede skal kunne leve best mulige liv under og etter kreftbehandlingen. 

Dette har konsekvenser for dagens kreftpasienter og Kreftforeningen er bekymret for hva det vil bety for fremtiden – også sett i et samfunnsøkonomisk perspektiv. 
– At så mange har mistet rehabiliteringstilbudet kan bety at det tar lenger tid før de kommer tilbake i jobb, at senskadene etter kreftbehandlingen forverre seg eller at de utvikler livsstilssykdommer, sier distriktssjef i Kreftforeningen Tom Anders Stenbro. 

​For deg i Midt-Norge

Vardesenteret og Pusterommet ligger fysisk i Trondheim som en del av St. Olavs hospital. Digitalisering av tilbudene vil gi kreftpasienter og pårørende i hele Midt-Norge muligheten til å delta på kurs og aktiviteter, eller få samtaler med klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut, sykepleier og likepersoner.

Kreftforeningen: Snakk med en likeperson​

Vardesenteret har fått flere henvendelser fra besøkende som ikke tar sjansen på å reise inn til Trondheim fra sin bostedskommune. Mange har vært ekstra bekymret det siste året og ønsker ikke å utsette seg for unødvendige reiser. 
– Vi vet at mange som bor langt unna Trondheim har hatt lyst til å gå på kurs eller trening hos oss. Nå blir ikke avstand en hindring lenger, sier Grøthe glad.

Laila Grøthe. Foto.

Vardesenteret har fått flere henvendelser fra besøkende som ikke tar sjansen på å reise til Trondheim fra sin bostedskommune. Nå blir ikke avstand en hindring lenger. Illustrasjonsfoto: Kreftforeningen

Trygt og tilgjengelig

Våren 2021 er det enkelte tilbud på Pusterommet, temamøter, samtale med likepersoner og samtale med fagpersoner som er tilgjengelig digitalt. Dette vil utvides etterhvert. 

Med en brukerprofil i påmeldingssystemet, får du lett tilgang og oversikt over alle tilbudene som er digitale. 

​– Systemet ivaretar personvernhensynet. Dette er trygt å bruke for alle, understreker Grøthe. 
– Digitaliseringen gjør rehabilitering etter kreft mye mer tilgjengelig.

FAKTA

  • ​Bestill digital samtale med likeperson, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog eller helsefaglig rådgiver.
  • Les mer om våre digitale tilbud på nettsiden vår: vardesenteret.no/stolavsdigital
  • Har du spørsmål eller trenger du veiledning for å logge deg på, ring oss på  72 82 63 30


​Av: Linda Skjærvik, Kreftforeningen