Helhetlig pasientforløp fra hjem til hjem - et prosjekt i helsefellesskapet
Prosjektet er et samarbeidsinitiativ mellom kommunene i Nordre Trøndelag og Helse Nord-Trøndelag, gjennom helsefelleskapet. Det er en videreføring av Fremragende akuttmottak fase II. Det overordnede målet er at akutt syke mennesker i Nordre Trøndelag skal oppleve pasientforløpet som helhetlig ved å få en positiv brukeropplevelse gjennom riktig behandling til riktig tid og sted, og god samhandling og informasjonsflyt mellom aktørene.
Selve mandatet til prosjektgruppen er å utarbeide og implementere forbedringstiltak på 12 identifiserte forbedringsmuligheter, hvorav man starter med 1 og 2:
- Det er stor variasjon i kvalitet og omfang i førstegangsvurdering av pasient, ved akutte og sub-akutte situasjoner, og hvordan/hvilken informasjon som blir formidlet videre gjennom ø-hjelpsforløpet
- Det kan oppleves utfordrende for fastleger og legevaktsleger å få tak i enkelte spesialister på sykehuset for å konferere om pasienter, og innenfor psykiatri og rus oppleves det som høy terskel å få pasienter lagt inn på sykehuset
Etter et arbeidsgruppemøte på tvers av aktørene i ø-hjelpsforløpet i kommune og sykehus ble fire områder knyttet til forbedringsmulighet 1 og 2 konkretisert med tiltak.. Tiltakene vil bli utprøvd i pilotkommunene: Grong, Namsskogan, Lierne, Røyrvik, Snåsa, Steinkjer, Namsos sykehus og Levanger sykehus i perioden 15.mai – 31.august - og deretter evaluert.
Fra høsten settes det i gang arbeid med forbedringsmulighet 9 og 12:
9: Ambulanse blir benyttet til pasienter som ikke oppfyller kriteriene for bruk av ambulanse.
12: Pasientreiser kan oppleves belastende for pasienter og fremgangsmåte for bestilling fremstår utydelig for helsepersonell.
Prosjektledere er:
- Janicke Vatn (janicke.vatn@helse-nordtrondelag.no - 50% stilling for Helse Nord-Trøndelag)
- Anne Britt Myhr (anne.britt.myhr@steinkjer.kommune.no - 50% stilling for kommunene).
Les mer detaljer om prosjektet her: Informasjonsdokument (PDF)