Ignacio Catalan Serra

Spesielle immunforsvarscellers rolle i Crohn’s sykdom

Spesielle immunforsvarsceller kalt Gamma Delta T-lymfocytter har viktige oppgaver for forsvar mot infeksjoner i tarmen og kontroll over immunforsvarets respons.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com

Kronisk inflammatorisk tarmsykdom, ofte kalt IBD (Inflammatory Bowel Disease), er en betennelsesaktig tilstand karakterisert av inflammasjon i tarmen, diaré, rektalblødning og magesmerter, og inkluderer i dag de to sykdommene ulcerøs kolitt (UC) og Crohns sykdom (CD). 

Årsaken til sykdommene er per i dag ukjent, men vi vet at det finnes en overdrevet respons fra eget immunforsvar mot tarmbakterier hos genetisk predisponerte menesker. 

IBD er relativt vanlig, og finnes hos om lag 15.000 personer i Norge. Sykdommen debuterer oftest blant de mellom 20-35 år. Derfor er det viktig å studere immunforsvaret hos mennesker med IBD, slik at man kan finne årsaker og oppdage nye, effektive behandlingsmetoder med mindre bivirkninger. 

I denne artikkelen oppsummerer vi rollen til spesielle typer immunforsvarceller (Gamma Delta T-lymfocytter) i Crohn’s sykdom. Disse cellene har meget viktige oppgaver, som å forsvare oss mot infeksjoner i tarmen og å kontrollere immunforsvarets respons. 

I artikkelen revideres egne og andres studier som tyder på at forstyrrelsen i disse cellene kan være viktig når det gjelder årsaken til IBD, og at deres manipulasjon kan føre til nye typer behandlinger for å dempe betennelsesreaksjonen som oppstår i Crohn’s sykdom (immunterapi).

Originaltittel: Gammadelta T cells in Crohn's disease: a new player in the disease pathogenesis?
Sist oppdatert 08.02.2018