Pasienters erfaring med kognitiv trening for spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er en gruppe alvorlige psykiske lidelser. Det er fortsatt et stort behov for å forbedre effekten av behandling for denne pasientgruppen. Mange pasienter med spiseforstyrrelser opplever også kognitive vansker. Kognitive vansker antas å være en av flere faktorer som kan bidra til utvikling og opprettholdelse av spiseforstyrrelser, men disse blir sjelden adressert i behandling.

Kvinne som spiser en agurkskive, redd for overvekt

Foto: Colourbox.com by Motortion

Tora Thorsrud

Cognitive remediation therapy (CRT) er en tilleggsbehandling som fokuserer på kognitive vansker. CRT for spiseforstyrrelser har stort sett blitt utviklet for, og tilbudt til pasienter med spiseforstyrrelsen anoreksi. Samtidig vet vi at pasienter med andre typer spiseforstyrrelser også kan oppleve kognitive vansker. Vi har derfor tilpasset CRT-behandlingen slik at den er transdiagnostisk. Det betyr at den passer for pasienter med ulike typer spiseforstyrrelser.  

I denne studien har vi intervjuet tretten personer med ulike spiseforstyrrelser etter at de hadde mottatt behandling med den nye transdiagnostiske versjonen av CRT i tillegg til sin ordinære behandling.  

Målet med studien var å utforske pasientenes opplevelse av behandlingen. Elleve deltakere vurderte behandlingen positivt, og beskrev at den var engasjerende, tilbød noe nytt, og gjorde dem mer bevisste på sine tankeprosesser. Syv deltakere rapporterte også at de brukte nye strategier for å håndtere utfordringer knyttet til kognitive vansker. En valgte derfor å avslutte behandlingen før den var ferdig og begrunnet dette med at hun ikke opplevde å ha kognitive vansker.  

Funnene indikerer at transdiagnostisk CRT oppleves positivt av pasientene, samtidig som viktigheten av at man har kognitive vansker for å oppleve denne behandlingen som relevant, er tydelig. 

Originaltittel: Cognitive remediation therapy for patients with eating disorders: a qualitative study.
Publikasjon: Journal of Eating Disorders, 13. september 2024
Kontakt: Tora Thorsrud

Sist oppdatert 25.11.2024