Lavkarbohydratdiett ved lipødem: Betennelse, smerte og mulige mekanismer
09.10.2025: Vi ønsket å undersøke om en lavkarbohydratdiett kunne redusere betennelse hos kvinner med lipødem og fedme, og om en eventuell reduksjon i betennelse kunne henge sammen med den smertereduksjonen som tidligere er observert i denne pasientgruppen.

Foto: Colourbox.com
Julianne Lundanes, Vilde Fiske Nes, P. Hansson, Anne Mari Rokstad, Catia Marins, Siren Nymo
Lipødem er en kronisk kvinnesykdom som kjennetegnes av smertefulle fettansamlinger i hofter, lår og legger, og hos noen også i armene. Årsaken til smertene er fortsatt ikke fullt ut forstått, men en av hypotesene er at betennelse i
fettvevet spiller en rolle.
Et kosthold med lavt innhold av karbohydrater har vist potensial til å dempe systemisk inflammasjon. På bakgrunn av dette ønsket vi å undersøke om en lavkarbohydratdiett kunne redusere betennelse hos kvinner med lipødem og fedme, og om en eventuell reduksjon i betennelse kunne henge sammen med den
smertereduksjonen som tidligere er observert i denne pasientgruppen.
I studien ble deltakerne tilfeldig fordelt til enten en lavkarbohydratdiett eller en fettredusert diett i åtte uker. Vi målte betennelsesmarkører i blodet før og etter
intervensjonen.
Resultatene viste en reduksjon i enkelte betennelsesmarkører i lavkarbogruppen, mens det ikke ble observert noen endring i lavfettgruppen.
Vi fant imidlertid ingen signifikante forskjeller mellom gruppene, og heller
ingen klar sammenheng mellom endringer i betennelsesmarkører og smertereduksjon.
Disse funnene tyder på at det fortsatt er behov for flere studier for å forstå hvorfor kvinner med lipødem opplever mindre smerte etter en lavkarbohydratdiett, og hvilke mekanismer som ligger bak denne effekten.
Originaltittel: Changes in Cytokines and Fibrotic Growth Factors after Low-Carbohydrate or Low-Fat Low-Energy Diets in Females
with Lipedema
Publikasjon: sciencedirect.com
Kontakt: Siren Nymo