Kostholdets innvirkning på lipødem: Lavkarbohydratdiett i 8 uker gav smertereduksjon.

Lipødem en kronisk sykdom som er preget av unormale fettansamlinger i hofter, lår, rumpe og ben, og noen ganger i armer. Disse fettansamlingene gir smerter og ømhet, og tilstanden kan medføre redusert livskvalitet og immobilitet. Dette til tross er effekt av kosthold på denne tilstanden lite undersøkt. I tillegg forekommer lipødem og fedme ofte samtidig.

En gruppe grønnsaker

Foto: Colourbox.com

J Lundanes, F Sandnes, KH Gjeilo, P Hansson, S Salater, C Martins, S Nymo

Vi har tatt utgangspunkt i pasienters erfaringer med kosthold som inneholder mindre karbohydrater. Derfor har vi i denne studien undersøkt om kosthold og vektreduksjon kan ha betydning for smerte og livskvalitet hos kvinner med lipødem.

Deltagerne fulgte diett med lavt karbohydratinnhold, og de ble sammenlignet med en kontrollgruppe som fikk en diett med mindre fett. Begge diettene hadde et lavt energiinnhold (1200 kcal/dag) slik at alle deltagerne opplevde vektreduksjon i løpet av 8 ukers behandling.

Resultatene viste at kvinner som var i gruppen med et lavt karbohydratinnhold opplevde større vekttap og en betydelig reduksjon i smerte sammenlignet med de som fulgte diett med lavt fettinnhold. Interessant nok fant man ingen sammenheng mellom smertelindring og vekttap. Begge gruppene opplevde forbedringer i livskvalitet på ulike områder.

Vekttap gjennom diett kan forbedre livskvaliteten hos kvinner med lipødem, og en diett med lavt karbohydratinnhold kan være mer effektiv enn standard dietter når det gjelder smertelindring.

Originaltittel: Effect of a low carbohydrate diet on pain and quality of life in females with lipedema – A randomized controlled trial

Publikasjon: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.24026

Kontakt: siren.nymo@hnt.no

Sist oppdatert 06.05.2024