Kosthold med lavere innhold av karbohydrater kan redusere underhudsfettvev og smerte hos kvinner med lipødem
24.03.2025: Lipødem er en vanlig, men underdiagnostisert bindevevssykdom. Et av de viktigste kjennetegnene er utvidelse av underhudsfettvevet i ekstremitetene og ofte følger smerter og ømhet med tilstanden.

Foto: Colourbox.com
Julianne Lundanes, Mari Gårseth, Shannon Taylor, Rachelle Crescenzi, , Rune Wagnild, Siren Nymo
Vi ville undersøke om et kosthold med mindre karbohydrater sammenlignet med et kosthold med mindre fett kunne redusere underhudsfettet og smerter. Dette gjorde vi med blant annet MRI-bilder, omkretsmålinger og spørreskjema for smerteopplevelse.
Tretten voksne kvinner med lipødem og fedme ble inkludert i denne undersøkelsen. De ble fordelt på henholdsvis lavt karbohydrat- og lavt fett kosthold (dietter med 1 200 kcal/dag, og 75 eller 180 g karbohydrater /dag) i 8 uker, også med mål om å gå ned i vekt.
Det ble observert en betydelig reduksjon i leggens underhudsfett, leggomkrets og smerte kun i gruppen med lavt karbohydrat inntak. Begge gruppene opplevde en betydelig reduksjon i kroppsvekt, totalt fett og muskelmasse, uten forskjeller mellom gruppene.
Dette tyder på at et kosthold med lavt innhold av karbohydrater kan redusere underhudsfett og smerte hos kvinner med lipødem, men dette må bekreftes i studier med flere kvinner.
Originaltittel: The effect of a low-carbohydrate diet on subcutaneous adipose tissue in females with lipedema
Publikasjon: Clinical Nutrition. Volume 11 - 2024
Kontakt: Siren Nymo