GPS gir mer nøyaktig diagnose for lungekreftpasienter

Ved hjelp av ny navigasjonsteknologi kan leger enklere manøvrere seg frem til svulster hos lungekreftpasienter. Dette kan føre til redusert ventetid og raskere behandling.

En person i hvit frakk
Overlege Hanne Sorger


​- Det kan sammenlignes med en bil som er ute og kjører med GPS. Du sporer bilen frem til du har nådd den endelige destinasjonen i veikartet.

Slik forklarer overlege ved Medisinsk avdeling på Sykehuset Levanger og stipendiat ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU i Trondheim, Hanne Sorger, sitt nye forskningsprosjekt rettet mot behandling av lungekreftpasienter.

Arbeidet, som er et samarbeid mellom leger ved Sykehuset Levanger og St. Olavs Hospital, samt forskere og ingeniører fra SINTEF og NTNU, bygger på avansert teknologi, men er i praksis enkelt. På samme måte som en sporer bilen på et GPS-veikart, kan legen spore seg frem til svulster i pasientens kropp. Dette gjøres ved hjelp av et bronkoskop, som er et optisk instrument som legen kan føre ned i luftveiene til pasienten. Kartet som benyttes for å finne veien til svulstene, er laget på bakgrunn av røntgenbilder.

- Metoden er allerede testet på mennesker, og har gitt gode resultater. Det byr av og til på problemer å hente ut vevsprøver og stille en sikker diagnose, fordi luftveiene er så komplisert og forgrener seg så mange ganger. Vi håper denne metoden kan hjelpe oss til å stille en mer presis og rask diagnose for lungekreftpasienter, og komme raskere i gang med behandlingen, sier Sorger.

Både røntgenmaskinen og bronkoskopet er oppfinnelser som stammer fra slutten av 1800-tallet, men benyttes fremdeles som hjørnesteiner innen lungekreftutredning. Røntgenbilder kan avsløre sykdommer inne i brystkassen og lungene som er skjult for det blotte øyet. Bronkoskopet kan benyttes både som videokamera og til å ta ut prøvemateriale med.

- Men i dag kan ikke alltid leger se selve svulsten med kamera, og blir nødt til å ta det som kalles «blinde prøver», med stor risiko for feil og behov for repeterte undersøkelser. Dette samarbeidsprosjektet kan bidra til å forbedre lungekreftdiagnostikken ved bruk av bronkoskopi, hvor en kan navigere direkte frem mot svulsten så presist som overhodet mulig, sier Sorger. 

Vitenskapelig artikkel publisert februar 2017 (PDF)

Vitenskapelig artikkel publisert november 2015 (PDF)

Relatert: Hør intervju om GPS-navigering med Hanne Sorger på NRK Trøndelag:

Hanne Sorger NRK Radio 8. august 2016 (LYD)

Sist oppdatert 01.09.2017