Å mestre et liv med smerter - en kvalitativ intervjustudie
02.02.2025: Det å leve med langvarige og kroniske smerter har store konsekvenser for den enkelte, og for samfunnet for øvrig. Cirka 35-45 % av sykefraværet i Norge skyldes langvarige smerter. Det er også flere kvinner enn menn som lever med kroniske smerter.
Åshild Riiber, Silje Fauske Iversen Kjersti Grønning
Internasjonale retningslinjer for behandling av langvarige smerter anbefaler en kombinasjon av ulike tilnærminger som blant annet inkluderer mestringstrening og veiledet fysisk aktivitet. For å undersøke erfaringene til personer med langvarige smerter som hadde deltatt i et nyutviklet 8 ukers gruppebasert smertemestringskurs som også inneholdt veiledet fysisk aktivitet, ble det gjennomført individuelle dybdeintervjuer med fem kvinnelige deltakere. Kvinnene hadde levd med langvarige smerter fra 2,5 til 22 år, de var i aldersgruppen 47-59 år, og alle var helt eller delvis sykmeldt.
Analysen av intervjuene var inspirert av en fenomenologisk tilnærming og resulterte i tre hovedtemaer:
1) Økt selvtillit gjennom bevisstgjøring og prioriteringer,
2) Avspenning reduserte stresset og
3) Veiledet fysisk aktivitet og trening gjorde godt.
Selv om kvinnene hadde lært forskjellige mestringsstrategier for bruk ved forverring av smertene, endret ikke kurset selve smertene. Flere av kvinnene fortalte at den veiledede treningen gjorde dem mer bevisst på egen kropp og hvilke tilpasninger som var nødvendig å gjøre basert på form og smertenivå. Kurset bidro også til at de ble bevisst egne verdier og lærte å ta verdibaserte valg. Kvinnene erfarte imidlertid at det var utfordrende å implementere mestringsstrategiene i hverdagen.
Originaltittel: Å mestre et liv med smerter - en kvalitativ intervjustudie
Publikasjon: Å mestre et liv med smerter - en kvalitativ intervjustudie (pdf)
Kontakt: Kjersti Grønning