Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Stomi

Er du stomioperert med utlagt tynntarm, tykktarm, urinveier eller Koch's reservoar? Da ønsker vi deg og din nærmeste pårørende velkommen til stomi gruppeopplæring.

Stomipose på en magen til en mann. Foto.

Foto: Colourbox.com

Stomi betyr åpning eller munn. Når en stomi anlegges, opereres tarmen frem til hudens overflate. Avføringen tømmer seg gjennom stomien istedenfor gjennom endetarmsåpningen.En stomi er ikke omgitt av lukkemuskel slik som endetarmen, tarmtømmingen kan derfor ikke kontrolleres. Det er tarmbevegelsene som bestemmer når avføringen kommer ut gjennom en stomi.
 
En stomi kan anlegges ulike steder på tarmen og får betegnelse deretter. En stomi på tynntarmen (ileum) kalles ileostomi. En stomi på tykktarm (kolon) kalles kolostomi. Avføringens konsistens avhenger av hvor langt ned på tarmen stomien er plassert. I tynntarmen er innholdet flytende, og slik vil også avføringen fra en ileostomi være. Tykktarmens viktigste funksjon er å suge opp væske fra tarminnholdet. Jo lenger ned mot endetarmen stomien er plassert, jo fastere blir avføringen.

Midlertidig og permanent stomi

En midlertidig stomi anlegges når det er nødvendig å avlaste deler av tarmen for en periode. Da vil det som regel være to stomiåpninger rett ved siden av hverandre. Avføringen kommer ut i den ene åpningen. Den andre åpningen (blindstomi) fører ned til den delen av tarmen som ikke er i bruk. Fra blindstomien kommer det ofte litt slim.

En permanent stomi har kun en åpning der avføringen kommer ut. Tarmen som er nedenfor stomien, lukkes i øvre ende. Slim fra den delen av tarmen som ikke er i bruk kommer ut gjennom endetarmsåpningen.

Posesystemer

Endelt system betyr at stomiplaten/ festeplaten, og posen er sveiset sammen. Posen må tømmes eller skiftes ved behov. Todelt system består av en pose og en plate. Platen festes på huden rundt stomien, og posen festes i platen.
 
Stomiposene kan være tømbare eller ikke tømbare. De kan være gjennomsiktig eller farget. Alle poser har filter slik at tarmgassen kan slippe ut mens lukten fjernes i filteret.
 
Stomisykepleier har kunnskap om forskjellig stomiutstyr og tilleggsprodukter, og vil i samarbeid med hver enkel pasient finne riktig utstyr. Ved kontroller hos stomisykepleier vil stomiutstyret alltid vurderes og du vil få informasjon om nytt aktuelt utstyr.

Stomiutstyr fås på blå resept

Stomiutstyr, tilleggsprodukter og kompresser til stell av stomi fås på e-resept (blå resept).
 
Sykepleier på sengeposten bestiller tiltenkt utstyr til deg som du får med deg hjem ved utskrivelse. Du vil få med deg utstyr for cirka en måned fra sykehuset. Dette fordi stomien forandrer seg mye de første ukene, og det kan være nødvendig å justere litt på utstyret ved første konsultasjon hos stomisykepleier. Stomisykepleier hjelper deg da med neste bestilling, forklarer deg hvordan du selv skaffer utstyr og anbefaler deg eventuelt bandagist/apotek i ditt nærområde. 

Opplæringstilbudet er et samarbeid mellom Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos. Du velger selv hvilket sted du ønsker å møte opp. Opplæringen veksler mellom digital undervisning og grupper ved hvert sykehus.

Sist oppdatert 28.05.2024