Råd for å forebygge urinveisinfeksjon

Drikk tilstrekkelig

Drikk tilstrekkelig, men ikke for mye. Det er bra å drikke 1,5 – 2 liter hver dag. Rikelig væskeinntak skyller igjennom systemet, man unngår konsentrert urin og eventuelle bakterier skylles ut.

Hygiene

Dusj nedentil i stede for å vaske. Bruk aldri vaskeklut.

Tørk foran og gå bakover. Aldri omvendt, da kan du risikere å ta med bakterier fra endetarm til skjede og urinrørsåpning.

Overdreven vask med sterke såper fjerner de naturlige og gode bakteriene som er der for å bekjempe infeksjoner. I tillegg blir slimhinnene tørre og såre og bakterier finner lett feste.

Bruk en mild og pH- nøytral såpe (pH 3,5).

Toalettbesøk

Blæren må tømmes ofte nok (cirka hver 4. time), og det er viktig at blæren tømmes fullstendig. Resturin (urin som er igjen i blæra etter at du nettopp har urinert), kan være bidra til urinveisinfeksjon.

For å unngå resturin er det viktig at du gir deg god tid til å tømme blæra. Noen ganger kan stillingsforandring bidra til å få ut den siste skvetten. Andre ganger kan det hjelpe å late urin 2 til 3 ganger med 5 minutters mellomrom.

Unngå løs mave. Ved løs mave kan tarmbakterier lettere trenge inn i skjede og urinrørsåpning og gi urinveisinfeksjon.

Kvinne i morgenkåpe står ved siden av et toalett. Foto.
Mange som får urinveisinfeksjon, sliter med at det blir et tilbakevendende problem. Foto: Colourbox.

Er du seksuell aktiv?

Er du seksuell aktiv, er det viktig å tisse etter samleie. Opplever du å få urinveisinfeksjon i forbindelse med samleie bør du dusje både før og etter samleie. Din partner bør også dusje før samleie.

Antibiotika

Hvis du har hatt urinveisinfeksjon og fått antibiotika, bør du etter at antibiotikakuren er avsluttet tilføre melkesyrebakterier (Probiotika) i skjeden (kjøpes reseptfritt på apotek i form av tabletter eller stikkpiller). Antibiotika utrydder naturlige og gode bakterier (melkesyrebakterier) som beskytter mot infeksjoner. Melkesyrebakterier er gunstige for å unngå nye urinveisinfeksjoner. Dessuten hjelper de også mot sopp og stygg lukt i underlivet.

Tørr nedentil?

Er du kommet i menopausen og er tørr nedentil, kan det være aktuelt med hormontilskudd. Bakterier fester seg lettere til tørre og såre slimhinner. Er du i tvil, snakk med legen din.

Individuelle variasjoner

Noen får urinveisinfeksjon av å fryse og noen får det ikke. Enkelte kan ikke bade uten å pådra seg en ny infeksjon. Her er mange individuelle variasjoner og hver og en må prøve seg fram til hva som gjelder for seg.

Forebyggende produkter

Når det gjelder ulike former av forebyggende produkter, så finnes det mye å forsøke, men dessverre lite vitenskapelig forskning som kan dokumentere effekt. Tranebær, kjerringrokk, gullris-te, rå solbærsaft – virker det så virker det. Enkelte mener at de har effekt av disse midlene, og det kan sikkert ha effekt hos noen selv om det som sagt mangler vitenskapelig forklaring. Derfor må den enkelte prøve seg fram, men være kritisk.

Sist oppdatert 28.05.2024