Tid og sted
Arrangør
Hvor
Om behandlingstilbudet
Skjematerapi handler om hvordan du forholder deg til grunnleggende følelsesmessige behov. I skjematerapi vil du oppdage og forstå dine sårbarheter/livsmønstre (skjemaer), dine beskyttelses-strategier og dine følelsesmessige behov. Med din økte bevissthet vil du lære sunnere strategier for å dekke dine følelsesmessige behov i din hverdag og i relasjoner til andre.
Skjematerapi er velegnet til å endre gjennomgående negative livsmønstre. Det kan dreie seg om problemer i relasjonen til andre mennesker, utenforskap eller konflikter. Det kan være lav selvfølelse, kronisk følelse av tomhet eller slitenhet, problemer med selvdisiplin, dårlige vaner, perfeksjonisme, selvkritisk tenkning eller vansker med å sette grenser og ta vare på deg selv. Kanskje erfarer du at følelsene kan ta overhånd, eller at du føler «for mye» eller «for lite». I skjematerapi arbeider vi med å hele de følelsesmessige sårene som ligger bak de negative livs-mønstrene. Vi jobber for å ta tak i dysfunksjonelle livsmønstre og endre disse.
Når vi blir aktivert av skjema (sår) så beskytter vi oss selv ved frys/overgivelse, flukt/unnvikelse eller kamp/motangrep. Dette er måter vi tenker og handler på for å beskytte oss selv (ulike beskyttelsesmodus). Flere har i tillegg en sterk kritisk og dømmende modus, som er veldig slitsomt. Under beskyttelse har vi sårbare sider (barnemodus) og behov som ikke blir tilfredsstilt eller forstått når kritisk og dømmende modus og for mye beskyttelse er til stede. Derfor jobbes det med å utvikle en sunn voksen side som skal lytte til behovene og som etter hvert bekjemper destruktive beskyttelsesstrategier og kritisk/dømmende modus.
Innhold og arbeidsformer
Mellommenneskelige ferdigheter
Vi øver oss på ferdigheter som gjør det lettere å fungere bedre med seg selv sammen med andre. For å bli god på mellommenneskelige ferdigheter må vi utvikle forståelsen av oss selv, kjenne våre reaksjoner, vite å søke støtte eller hjelp og se oss selv i speilet med en ikke-dømmende holdning.
Følelsesbevissthet
Vi øver oss på å gjenkjenne både gode og ubehagelige følelser. Vi kjenner etter hva følelser gjør med oss både fysisk og mentalt. Å bli kjent med egne følelser er krevende, men verdifullt. Målet med følelesbevissthet er at vi selv vet hva vi føler og våger å gi uttrykk for det på en hensiktsmessig måte. Følelsene er budbringeren til behovene.
Oppmerksomt nærvær
Vi øver oss på å være oppmerksomt tilstede og forankret i oss selv. Å være til stede betyr å ha kontakt med kroppen, pusten og sinnet vårt, og at vi er i kontakt med verden gjennom et åpent sinn og et åpent hjerte.
Praktiske opplysninger
Tid, sted og varighet
Gruppeskjematerapi er et behandlingstilbud bestående av 44 samlinger (40 ukentlige og deretter 4 månedlige). Gruppen består av inntil 10 deltakere. Gruppen møtes ukentlig og hver samling varer i 2,5 timer.
Individuelle samtaler avtaler du med din behandler, og det er opp til deg å ta initiativ til samtale. Dette for å øve deg på å selv ta kontakt ved behov. Behandler kan også ta initiativ til samtaler.
Hjemmeoppgaver
Det er forventet at du bruker ca. 45 minutter daglig til hjemmeoppgaver. Du får fire arbeidsbøker i løpet av behandlingsperioden der du både skal lese og jobbe med oppgaver knyttet opp mot deg selv. I tillegg anbefaler vi en app som har øvelser som det er viktig at du øver jevnlig på. Denne appen kan ha en månedskostnad.
Pårørendekveld
Pårørendekveld planlegges minimum en gang gjennom forløpet der deltakerne inviterer med familie, venner eller andre for informasjon om behandlingen, slik at det kan skape forståelse og et mer felles språk. Pårørende er også velkomne i individuelle samtaler.
Kontakt
- Mandag 08:00 - 15:30
- Tirsdag 08:00 - 15:30
- Onsdag 08:00 - 15:30
- Torsdag 08:00 - 15:30
- Fredag 08:00 - 15:30
- Lørdag STENGT
- Søndag STENGT