Undersøkelse

Kondisjonstest

Kondisjonstest er en test for å vurdere din evne til å utføre langvarig arbeid med en viss intensitet (aerob utholdenhet), altså fysisk arbeidskapasitet. Hensikten med testen er å få en status på din fysiske kapasitet som hjelp for å legge opp et treningsprogram, eller for å måle eventuell effekt av trening.

Du skal utføre fysisk arbeid på tredemølle, beinsykkel eller armsykkel med gradvis økende belastning, til utmattelse. Under testen måler vi oksygenopptaket ved at du er tilkoblet måleutstyr via et munnstykke (eller en ansiktsmaske). Vi registrerer også puls og blodtrykk, samt graden av subjektiv anstrengelse (Borgskala). Det mest nøyaktige målet for utholdenhet er det maksimale oksygenopptaket. Verdiene blir vurdert i forhold til forventet verdi for friske personer med tilsvarende alder og kjønn.

Før

  • Møt opp i treningsklær og treningssko/joggesko. 
  • Det er viktig at du ikke røyker 1 time før testen. 
  • Vi anbefaler at du spiser et lett måltid omtrent 2 timer før testen.

Når du kommer til testen, trenger vi noen opplysninger fra deg, som vekt, høyde, alder, og treningsvaner.

Du får på deg tre elektroder, et pulsbelte, en ansiktsmaske og en blodtrykksmansjett som er tilkoblet måleutstyr. Du får en oppvarming på cirka 10 minutter før testen settes i gang.

Under

Under testen skal du utføre fysisk arbeid på en belastning som øker gradvis til du ikke orker mer (maksimal anstrengelse). Selve kondisjonstesten tar 10-12 minutter. For å kunne bruke resultatene fra denne testen, er det veldig viktig at du presser deg til det ytterste og holder ut så lenge du klarer.

 

Etter

2-3 minutter etter at testen er ferdig måler vi melkesyren i blodet ved å stikke deg i fingeren for å ta noen dråper blod.

Testen gjør ikke vondt. For mange vil det å presse kroppen til maksimal anstrengelse oppleves som ubehagelig, men det er ikke farlig. Du kommer sannsynligvis til å bli svett og sliten etter testen.

Alle reagerer forskjellig på tung fysisk aktivitet. Det er normalt at du blir sliten og stiv i muskulatur etter kondisjonstesten. I noen tilfeller kan man bli litt svimmel i etterkant av testen. Det er viktig at du spiser og drikker godt etter testen.