Velkommen til intensiv
Intensiv / Oppvåkningen
Intensivavdelingen består av 2 enheter.
Intensivenheten har 5 sengeplasser, to tomannsrom og et enerom.
Oppvåkningsenheten har 10 overvåkningsplasser, med åpningstid fra kl. 07.00-22.00 alle hverdager.
” En intensivavdeling er en sykehusenhet med spesialutdannet personell, som skal kunne behandle pasienter med truende eller manifest akutt svikt i en eller flere vitale funksjoner. " Vedtatt på NSFLIS Generalforsamling 13. september 2006 (Norsk Sykepleierforbunds Landsforening for Intensivsykepleiere)
Oppvåkningsavdelingen tar imot elektive inneliggende og dagkirurgiske pasienter pre operativt, overvåker pasienter postoperativt og klargjør pasienter for hjemreise. Andre elektive og akutte operasjonspasienter overvåkes postoperativt. Du vil bli kjent med fordelingen av pasienter mellom intensiv og oppvåkningsenheten etter hvert. Operasjonspasienter som trenger overvåking over lengre tidsrom legges primært på intensivenheten. Intensivenheten tar imot både kirurgiske og medisinske intensivpasienter som er akutte og/eller kritisk syke.
” En intensivpasient er intensivpasient når det foreligger truende eller manifest, akutt svikt i en eller flere vitale funksjoner, og svikten antas å være helt eller delvis reversibel.” Vedtatt på NSFLIS Generalforsamling 13. september 2006
Verdigrunnlag
Vårt verdigrunnlag bygger på trygghet, respekt og kvalitet.
Det betyr:
- Å vise ansvarlighet og respekt for den enkelte pasient, og være ordentlig i alt vi gjør.
- Å være oppdatert og framtidsrettet, og stille høye krav til kvalitet på tjenestene våre.
- Å være nær og engasjert, og la åpenhet prege vår dialog og samhandling.
Intensivsykepleie.
”Intensivsykepleie er spesialisert sykepleie av akutt og kritisk syke pasienter, som har manifest eller potensiell svikt i vitale funksjoner. Intensivsykepleie innebærer å delta aktivt i prosessen mot å gjenopprette pasientens helse eller å legge til rette for en verdig død.
Målet med intensivsykepleie er å etablere en terapeutisk relasjon med intensivpasienter og deres pårørende, og å styrke pasientens fysiske, psykiske, sosiale og åndelige kapasitet med forebyggende, behandlende, lindrende og rehabiliterende tiltak.” Vedtatt NSFLIS Generalforsamling 2004
Administrasjon og ledelse
Seksjon for Intensiv og dagkirurgisk enhet er organisert under kirurgisk klinikkleder og avdelingsleder for akuttenheten. Medisinsk faglig ansvarlig er den anestesilegen som har ansvar for intensiv på dagtid. Vakthavende anestesilege er ansvarlig på kveld og natt.
Seksjonen ledes av seksjonsleder og ass. seksjonsleder. Avdelingen har egen fagutviklingssykepleier.
På vår avdeling har ansatte både ordinære vakter som dagvakt (07-15), aftenvakt (14:30-22) og nattvakt (21:30-07:30) samt 12 timervakter både på dag (08-20:15) og natt (20-08:15).
Vaktene starter med en kort fellesrapport fra koordinator om status på avdelingen. Deretter får man en bedside-rapport fra avtroppende sykepleier på den/de pasienter man er tildelt. Anestesilege går full visitt på intensivpasienter på formiddagen, men er tilgjengelig hele døgnet. Sykepleiere og anestesileger har ett tett og kontinuerlig samarbeid om pasientene.
Vaktens koordinator er ansvarlig for den daglige koordineringen av virksomheten i avdelingen med fordeling av pasienter og sykepleieressurser. Koordinator er fortrinnsvis intensivsykepleier / en av de mest erfarne sykepleiere på vakt. Koordinator bidrar i de sykepleiefaglige vurderinger hos den enkelte pasienten sammen med pasientansvarlig sykepleier.
I intensivavdelingen jobber intensivsykepleiere, sykepleiere, en helsefagarbeider og en assistent.
” En intensivsykepleier er en autorisert sykepleier med videreutdanning i intensivsykepleie som følger rammeplan og forskrift for Videreutdanning i Intensivsykepleie, KUF (1999), over 3 semester og som gir 90 studiepoeng.” Vedtatt NSFLIS Generalforsamling 2004
Pleie og behandling av postoperative pasienter/ Intensivpasienter
I en intensivavdeling vil dere møte mye teknisk utstyr som er hjelpemidler i overvåkning og behandling av akutt og/eller kritiske syke pasienter. Det er viktig å huske at det er de kliniske observasjoner av pasienten og pasientkontakten dere skal vektlegge i første omgang. Dere skal lære å ta utgangspunkt i den enkelte pasients særegne behov i tillegg til den tilstand som gjør at pasienten befinner seg på intensiv eller oppvåkningsenheten. Det er nødvendig at dere lærer å bruke øyne, øre og andre sanser i observasjon og vurdering av pasientene for å sikre den enkelte pasient et kvalitativt sykepleiefaglig og medisinsk godt tilbud.
Intensivpasienter
Vi tar imot både kirurgiske og medisinske intensivpasienter. Disse pasientene har ulikt behov for ressurser. Noen pasientgrupper krever at sykepleieren er hos pasienten kontinuerlig.
Eksempler på type pasienter:
Medisinske pasienter m/respirasjonssvikt, sirkulasjonssvikt, infeksjoner, nyreproblematikk, blødningstilstander
Kirurgiske pasienter m/pankreatitt, brannskader, hodeskader, traumepasienter og omfattende operasjoner
Respiratorpasienter inkludert NIV-behandling.
Dårlige nyfødte for kort overvåkning og respirasjonsstøtte i påvente av transport.
Pasienter i alle aldersgrupper.
Eksempler på kirurgiske inngrep som dere kan møte
Ortopedi:
Protesekirurgi som hofte, kne og skulder
Artroskopi/artrotomi kne, skulder, albue, ankel
Akutte fracturer, osteosyntese
Ryggoperasjoner
Mage/tarmoperasjoner, lapraskopi eller laparatomi:
Tarmreseksjoner, tynntarm og colon
Gastric bypass/sleeve
Cholecystectomi
Urologi: TURP og TURB
Gynekologi: Hysterectomi, Sectio
Diverse andre: ØNH, Øye, Tannbehandling, Dagkirurgiske inngrep
Praktiske invasive prosedyrer som dere kan møte
Perifer venekanyle
CVK
Veneport
Epiduralkateter
Arteriekran
Plexuskateter
Urinkateter
Ventrikkelsonde/duodenalsonde/salem-sump-sonde/ernæringssonde
Vakumdren aktiv, passiv og bølgedren
Thoraxdren
Picco-kateter (hemodynamisk overvåkning)
Diverse sentrale medikamenter
Akuttmedisiner; Efedrin, Atropin, Adrenalin, Fenylefrin.
Smertestillende; Opioider, NSAID, Paracetamol.
Anestetika
Antibiotika
Antiemetika
Hjertemedisiner
Diuretika
Diverse antidot
Medisinsk-teknisk utstyr
Monitoreringsutstyr (EKG, Saturasjons-måler, NIBT, temp, Arteriekran, CO2-måler, Picco)
Sprøytepumper
Infusjonspumper
Blodvarmer (Vanlig og High-Flow)
Ernæringspumper
Apparat for blodsukker og hemoglobin
Defibrillator
Respirator med tilhørende utstyr
Ambubag og intuberingsutstyr
Nedkjølingsenhet
High flow nasal cannula
Praktiske opplysninger for studenter
Dere vil få hver deres primærveileder som vil følge dere gjennom praksistiden. På grunn av rundturnus og deltidsstillinger kan det være vakter dere følger en annen sykepleier enn primærveileder. Det er viktig at dere tar ansvar for egen læring, og etter hvert som dere blir kjent i avdelingen kan formidle deres læringsbehov.
Regler for personlig hygiene er viktig hos oss, og de grunnleggende prinsipper må følges. Husk også at det ikke skal brukes parfyme, smykker er ikke tillatt.
Fravær varsles på telefon 74 21 58 35.