CoLiQ
CoLiQ – fra koloskopi til flytende biopsi
Denne studien har som formål å utvikle en ny, blodprøve-basert test for å avsløre kreftsykdom i tarmen på et tidligere tidspunkt ved såkalt «flytende biopsi»-teknologi.
Om studien
Formålet med denne studien er å utvikle en ny, blodprøve-basert test for å avsløre kreftsykdom i tarmen på et tidligere tidspunkt ved såkalt «flytende biopsi»-teknologi. Vi undersøker om testen kan skille pasienter med kreft i tykk- og endetarmen fra andre pasienter som kommer til tarmundersøkelsen koloskopi (de som har forstadium til kreft, andre tarmsykdommer eller ingen tarmsykdom). Akkurat nå spør vi alle som blir innkalt til undersøkelsen koloskopi ved Sykehuset Levanger om å delta i dette forskningsprosjektet.
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 01.05.2025 fram til 09.03.2028
Hvem kan delta?
For å delta i studien må du være henvist til koloskopi-undersøkelse ved Sykehuset Levanger. I tillegg må du være 18 år eller eldre og være i stand til å avgi informert samtykke om at du ønsker å delta i studien. Rekruttering av deltakere til studien vil foregå i perioden 10.03.25-09.03.28.
Hva innebærer studien?
HVA SKJER MED PRØVER SOM BLIR TATT AV DEG?
Blodprøvene som tas av deg skal oppbevares i en forskningsbiobank tilknyttet prosjektet. Selve lagringen og analysen av prøvene foregår ved HUNT Biobank, Levanger.
GENETISKE UNDERSØKELSER
Alle blodprøvene analyseres med den nye blodprøve-baserte testen for påvisning av små biter av kreftcelle-DNA med PCR. Som en kvalitetssikring av resultatene fra PCR og for å lete etter enda bedre markører kan det bli aktuelt å gjøre såkalt fokusert sekvensering av et lite utvalg av blodprøvene. Disse små DNA-bitene har et mønster av endringer som gjør at vi kan kjenne igjen at disse kommer fra tarmkreft-celler. Når vi leter etter akkurat disse små endringene gjør vi ikke tradisjonelle genetiske undersøkelser. Vi kan altså ikke si noe om ditt arvemateriale, om du er disponert for sykdom eller ikke osv. Ut fra de små endringene vi eventuelt finner er det heller ikke mulig med såkalt «re-identifiserting» (fenomenet at du som person kan gjenfinnes dersom hele ditt arvemateriale hadde vært analysert med tradisjonelle genetiske undersøkelser).
FORSIKRING OG REISEUTGIFTER
Som pasient ved Sykehuset Levanger er du forsikret som beskrevet i pasientskadeloven. Din eventuelle deltagelse i dette forskningsprosjektet endrer ikke på dette.
Studien skal foregå ved Sykehuset Levanger HNT. Reiseutgifter dekkes via Pasientreiser: Pasientreiser - www.norcrin.no
Vær oppmerksom
Ved å delta i studien kan du bidra til å utvikle en ny blodprøve-basert test for påvisning av tarmkreft som kan komme framtidige pasienter til gode. Den eneste ekstraundersøkelsen vi ber om i forbindelse med denne studien er en ekstra blodprøve den dagen du kommer til koloskopi. Vi anser risiko og ulempe forbundet med denne blodprøven som liten. Dersom blodprøve-testen viser at du er i høyrisikogruppen for tarmkreft kan du bli tilbudt en ekstra koloskopi etter 3 år. Din behandling og oppfølging for eventuell kreftsykdom vil følge de nasjonale retningslinjer og vil ikke endres fordi om du deltar i studien.
Dersom du blir operert og blodprøve-testen viser at du er i høyrisikogruppen for tilbakefall av kreft vil du få tilbud om en tidligere CT-undersøkelse. Dermed kan du som deltaker i prosjektet potensielt oppdage forstadier til kreft, kreft eller tilbakefall av kreft i tykk- eller endetarmen tidligere enn ved standard oppfølging i dag.
Kontaktinformasjon
Prosjektleder: Eivor A. Laugsand, Overlege PhD (Sykehuset Levanger): eivor.laugsand@hnt.no tlf 74098000
Prosjektmedarbeider: Siv S. Brenne. Overlege PhD (Sykehuset Levanger): siv.brenne@hnt.no tlf: 74098000