Kliniske prosjekter fremmer sykepleiestudenters bevissthet om kunnskapsbasert praksis
Målet med denne studien var å utforske sykepleierstudenters erfaringer med å gjennomføre kliniske prosjekter i sin avsluttende eksamen, bacheloroppgaven

Kjersti Grønning, Guro Karlsholm og Beate André
Sykepleierutdanningen skal utdanne sykepleiere som utøver omsorgsfull og faglig forsvarlig sykepleie. Det innebærer at studentene må lære om kunnskapsbasert praksis og hva det innebærer å arbeide kunnskapsbasert.
Målet med denne studien var derfor å utforske sykepleierstudenters erfaringer med å gjennomføre kliniske prosjekter i sin avsluttende eksamen, bacheloroppgaven. De kliniske prosjektene varierte i tema og ble gjennomført i samarbeid med sykepleiere i sykehus, i hjemmetjenesten og i sykehjem.
Vi gjennomførte tre gruppeintervjuer med totalt 18 studenter. I intervjuene kom det frem at studentene tilegnet seg viktig kunnskap om hva kunnskapsbasert praksis betyr og hvordan kunnskap utvikles. Studentene reflekterte kritisk over hva «evidens» egentlig betyr i sykepleiefaget. Hva er sannhet, og hvilken betydning forskningsresultater kan ha for klinisk sykepleiepraksis?

Våre resultater viser at arbeid med kliniske prosjekter på bachelornivå fremmer studentens bevissthet over hvordan kunnskap blir til, hva kunnskapsbasert praksis er, og det kan motivere fremtidige sykepleiere til å utvikle egne prosjekter for å forbedre klinisk sykepleiepraksis.
Originaltittel: Undergraduate Nursing Students' Experiences of Conducting Clinical Research Projects in Their Bachelor Theses - a Qualitative Study
Publikasjon: SAGE Open Nursing, den 20 april 2022
Sist oppdatert 17.10.2022