Undersøkelse, Colonoskopi
Koloskopi
Med koloskopi blir tykktarmen din undersøkt. Dette blir gjort for å kunne påvise sykdommer i tykktarmen, og nederste del av tynntarmen, som for eksempel betennelse eller sår. Vi kan ta vevsprøve (biopsi) fra slimhinna, fjerne polypper og behandle blødninger.Introduksjon
Med koloskopi blir tykktarmen din undersøkt. Utstyret ligner på en slange, omtrent like tykk som pekefingeren, og det inneholder et videokamera.
Før
Det er svært viktig at du leser godt det som står om forberedelser i innkallingsbrevet!
Tarmtømmingen er helt avgjørende for resultatet.
Forutsetningen for en vellykket tarmundersøkelse er at tarmen er helt ren, det vil si at avføringen er vanntynn og har tilnærmet klar/ lys farge.
I innkallingsbrevet står det hvilket tarmtømmingsmiddel du skal bruke (eksempelvis Picoprep, Plenvu, Citrafleet med flere).
Dersom du har tendens til forstoppelse, kan det være behov for ekstra tarmtømming i forkant.
Om du bruker viktige medisiner om morgenen, for eksempel hjerte eller lungemedisin, skal du ta disse sammen med vann slik du ellers bruker å gjøre.
Om du har diabetes, skal du ikke ta morgenmedisin, insulin eller diabetestabletter.
Blodfortynnende medisiner skal man som oftest slutte med fra 2-10 dager før inngrepet. Hvor mange dager vil avhenge av hvilke medisiner du bruker. Dersom dette ikke er klart ut fra innkallingsbrevet du har mottatt, ta kontakt med fastlegen din eller sykehuset i god tid.
Hvis du står på Albyl-E trenger du ikke slutte med dette før inngrepet.
Pasienter med mekanisk hjerteklaff eller nylig koronarstent skal ikke slutte med blodfortynnende medisiner.
Under
Selve undersøkelsen varer vanligvis mellom 15 - 45 minutter. Koloskopet føres inn i tykktarmen. Skopet har kamera, lys og en arbeidskanal som det kan tas vevsprøver med. Skopet trekkes så langsomt tilbake og vi får da sett innsiden av hele tykktarmen.
Det er viktig at du konsentrerer deg om å puste normalt og ikke stramme musklene i magen.
Når skopet blir ført forbi svinger på tarmen kan du kortvarig kjenne knipliknende smerte. Sykepleier holder ofte et trykk på magen din for å minske ubehaget.
Avslappende og/eller smertelindrende medisiner bruker vi av og til. Hvis du på forhånd tror du trenger dette, gi beskjed når du melder deg.
Du må gjerne ha med følge.
Hvis du har fått smertestillende eller avslappende medisiner kan du kjøre bil tidligst dagen etter undersøkelsen.
Etter
Vanligvis reiser du fra sykehuset rett etter undersøkelsen.
Har du fått medisiner, og det eventuelt er utført behandling, vil vi ofte at du skal være til observasjon 1-2 timer etter behandlingen.
Etter undersøkelsen vil det være litt CO2-gass igjen i tarmene dine, derfor kan du kjenne deg litt oppblåst eller få litt mageknip etter undersøkelsen.
Dersom det er tatt vevsprøve i forbindelse med undersøkelsen sendes disse til nærmere undersøkelse i mikroskop.
Resultat av undersøkelsen
Resultatet av undersøkelsen, forslag til videre utredning og/eller behandling, får du som regel vite med en gang.
Legen som undersøker deg sender også brev til fastlegen din, hvor han sammenfatter resultatet av undersøkelsen. Resultatet av vevsprøver som er tatt vil som oftest foreligge innen 4 uker, kopi av disse sendes fastlege og som regel pasienten selv.
Er du innlagt på sykehuset, og skal ha koloskopiundersøkelse, vil du få oppfølging på den avdelingen du hører til eller av legen som undersøkte deg. Skriftlig rapport blir sendt til avdelingen din rett etter at undersøkelsen er ferdig.
Oppfølging
Vær oppmerksom
Skader på tykktarmen av selve instrumentet skjer svært sjelden.
Faren for komplikasjoner er størst hvis det blir utført behandling, for eksempel at vi må fjerne store polypper eller må blokke trange partier.
Hvis du får magesmerter som øker på, eller tegn på blødning, må du raskt ta kontakt med sykehuset.