Brød

Oppskrift på enkelt grovbrød. Oppskriften gir 2 stk brød.

Ingredienser

25 g tørrgjær 

2 ss sukker 

5 dl lunket vann  

5 dl lunken melk 

0,5 dl olje, gjerne rapsolje 

½ ts salt 

350 g hvetemel 

450 g sammalt rug, grov 

450 g sammalt rug, fint 

 

Slik gjør du

Bland sammen 2 dl av vannet, sukker og gjær (gjærblanding).  

La dette stå i 10 minutter. 

Bland det tørre. Ha gjærblandingen og resten av det våte i det tørre. Elt godt i 10 minutter på lav hastighet hvis du bruker kjøkkenmaskin. Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, kan du bruk hendene til å kna deigen.   

Deigen skal være klissete, på kanten til rennende. Heves under plast i 1 time. 

Fordel deigen i 2 brødformer, legg gjerne bakepapir i brødformen. 

Etterhev under plast i 45 minutter. 

Hvis du vil kan du pensle med lunket vann og ha frø på toppen.  

Stek brødene på nederste rille i ovnen, på varmluft 200 grader i 60 minutter. 

 

Bytteliste

tilsvarer det samme som ett av disse alternativene:

  • 1 knekkebrød med smør og pålegg
  • 1 liten yoghurt uten frø

tilsvarer det samme som ett av disse alternativene:

  • 1 dl havregryn + 1 glass melk/biola + søtning, evt. biola med smak
  • 2 knekkebrød med smør og pålegg 
  • 1 porsjonspose havregrynsgrøt eller ½ porsjon ferdig hjemmelagd havregrynsgrøt
  • ½ dl havregryn + 1 liten yoghurt uten frø  
  • 1 matmuffins  

tilsvarer det samme som ett av disse alternativene:

  • 1 rundstykke med smør og pålegg  
  • 1 go’ morgen yoghurt 
  • 1 ost- og skinkehor

 

Sist oppdatert 22.04.2024